Een nieuwe videotechniek geeft kabelleveranciers de kans om tweemaal zoveel HD-televisiekanalen uit te zenden zonder in te leveren op videokwaliteit. De techniek van Imagine is voor hen hard nodig om satellietaanbieders bij te benen en veeleisende televisiekijkers tegemoet te komen.

Het high definition-televisiesignaal bezorgt kabelproviders hoofdpijn, omdat het door zijn hoge kwaliteit veel meer bandbreedte opeist dan het reguliere digitale signaal. Omdat FM-radio een vaststaand frequentiebereik heeft, blijft al minder bandbreedte over om televisiesignalen door te geven. Op die manier komen de kabelaars ruimte tekort om een groot aantal HD-kanalen door te sturen, terwijl ze nog steeds standaard digitale zenders (SD) doorgeven. Satellietaanbieders hebben geen last van deze beperking en kunnen daarom veel meer HD-kanalen aan hun klanten leveren.

Imagines nieuwe techniek moet de kansen weer gelijktrekken voor zenuwachtige kabelleveranciers. Het Interchangeable Compressed Elements (ICE) Broadcast System perst zowel high definition (HDTV) als ouderwetse signalen (SDTV) samen, waardoor ze tot de helft minder ruimte innemen bij het doorsturen. Het bedrijf zegt dat het drie HD-kanalen kan doorgeven waar normaal maar één mogelijk is.

"Met concurrenten die plannen aankondigen voor meer dan honderd HD-videokanalen," zegt hoofd strategie Lorenzo Bombelli van Imagine, "en toenemende verwachtingen van videokwaliteit, werd het een dringende noodzaak voor de kabelindustrie om onze technologie snel aan te passen voor de digitale uitzendmarkt, zowel voor HD- als voor SD-applicaties."

Het zal nog wel even duren voor de verschillen tussen kabel en satelliet duidelijk worden. Volgens Hdtvnieuws.nl kijken op dit moment veel bezitters van een HD-televisie naar een minderwaardig signaal, omdat zij nog niet in het bezit zijn van een decoder die hun televisie van de juiste HD-kwaliteit voorziet. Zij sluiten de televisie aan op de ouderwetse kabel, of hebben een digitale decoder in huis die hun beeld wel mooier maakt, maar nog steeds geen volwaardige HDTV geeft. Zodra dit soort decorders populair wordt, zullen kabelleveranciers alle zeilen moeten bijzetten om op te kunnen tegen het zenderaanbod van satelliet.