Op een van onze vele surfsessies op Amerikaanse gadgetsites kwamen we onlangs de DViCo Tvix tegen. Een wel heel beloftevolle nieuwe Koreaanse mediaspeler. Bijzonder is vooral de belofte dat hij zowat alle videoformaten in echte HD-kwaliteit kan weergeven.

Groot is dan ook onze verbazing wanneer blijkt dat bij meerdere Nederlandse webshops deze straffe Koreaan gewoon uit voorraad leverbaar is. Een dag later - en zo'n vijfhonderd euro armer - krijgen we het kleinood netjes door een koerier afgeleverd en kan ons testavontuur beginnen.

De DViCo Tvix M-4100SH is een 'netwerkmultimediaspeler', wat betekent dat het toestel net als een mediacenter-pc of de Apple TV in staat is foto's, muziek en video's af te spelen vanaf de ingebouwde harde schijf of vanaf een computer op uw netwerk. Het grote verschil is dat deze slimme Koreaan in staat is zowat alle bestaande videoformaten en -codecs weer te geven, en dit in alle mogelijke tv-formaten (480/576i, 720 en 1080), zowel interlaced als in progressive scan en zowel in PAL als NTSC. Met andere woorden: de Tvix geeft Full HD (1080p) weer op tv's die deze resolutie ondersteunen.

Ook exotisch
Natuurlijk nemen we meteen de proef op de som en vullen de Tvix M-4100SH met alle bestanden die we kunnen vinden (of downloaden): geripte dvd's (in ISO-, VOB- of IFO-formaat), QuickTime-, DivX-, Windows Media- en MPEG-filmpjes. Hij speelt alles zonder morren af, zelfs met de bijhorende ondertitels. Voor de echte techneuten: de Sigma Design EM8623-chipset is in staat H.264-bestanden in Full HD (1.920 bij 1.080 beeldpunten) weer te geven. Hiermee wordt het mogelijk geripte Blu-ray- of HD DVD-schijven weer te geven.

Een leuk extraatje is dat de Tvix M-4100SH moeiteloos in staat is ondertitelbestanden (SRT, SUB en SMI) weer te geven bij videobestanden. Dat maakt het volgen van exotische tv-series toch een stuk aangenamer.

De tweede bijzonderheid is dat de Tvix M-4100SH een HDMI-aansluiting heeft, zodat u maar één kabel nodig hebt tussen de mediaspeler en de televisie of AV-receiver. Beschikt uw televisie nog niet over een dergelijke aansluiting, dan kunt u ook uw toevlucht nemen tot Component, Composite of S-Video. Voor het geluidsgedeelte hebt u dan de keuze tussen digitaal geluid via coax of analoog stereo.

Niet verlicht
De laatste bijzondere eigenschap, die we niet getest hebben, is dat de Tvix M-4100SH dankzij het toevoegen van een optionele DVB-T-tunermodule ook in staat is digitale televisie op te nemen, al is dat wel beperkt tot de free-to-air kanalen zoals Nederland 1, 2 en 3 in Nederland en Eén en Canvas in Vlaanderen.

De installatie en het gebruik van de Tvix M-4100SH zijn kinderspel: vullen via de pc en aansluiten op uw tv. Vervolgens krijgt u op de tv een eenvoudige interface waarin u kiest voor Video, Audio, Pictures, Set Up en HDTV (als de tuner geïnstalleerd is). De meegeleverde afstandsbediening is jammer genoeg niet verlicht, maar de toetsen met de hoofdfuncties zijn wel fluorescent, waardoor ze oplichten in het donker.