De Edirol R-09HR ziet eruit als een uit de kluiten gewassen dictafoon, maar hij is veel meer dan dat.

Met de R-09HR kunt u geluid opnemen in een hele waaier van formaten, van een mp3 van 64 Kbps tot een 24 bit WAV-bestand van 96 kHz. Nadien kunt u de opnames bewerken in de meegeleverde Cakewalk Pyro Audio Creator LE-software.

De doelgroep van Edirol bestaat voornamelijk uit muzikanten, maar ook radioreporters en podcasters hebben aan de R-09HR een betrouwbare schildknaap. Het voornaamste minpunt is dat het toestel moeilijker te bedienen is in donkere ruimtes. Het is geen probleem om opnames te starten of aanpassingen door te voeren in het menu, maar als u de functies van de knoppen aan de zij- en achterkant niet van buiten kent, zult u toch even wat verlichting moeten gaan zoeken.

Niet slank
Deze geluidsrecorder is niet meteen slank te noemen, maar ligt toch erg goed in de hand. Bovendien past hij nog vrij vlot in onze jaszak, zodat hij overal mee naartoe kan.

Opnemen doet u op een SD- of SDHC-geheugenkaartje, en er is een USB-uitgang voorzien om de bestanden naar uw computer te transporteren. Met de ingebouwde luidspreker kunt u uw opnames ook op voorhand beluisteren, al kunt u daarvoor beter de hoofdtelefoonuitgang gebruiken.

Rubberzorgt voor grip
Het eerste wat opvalt als we deze geluidsrecorder in handen nemen, is de rubberachtige afwerking. Die zorgt niet alleen voor een betere grip, maar voorkomt ook storende nevengeluiden als u de recorder neerlegt tijdens u opnames. Aan de voorkant zien we een vrij klein monochroom schermpje dat wel erg duidelijk is.

Onder het scherm staan enkele knoppen waarmee u onder andere de afspeelsnelheid van de opnames kunt aanpassen en een A-B-knop om een bepaald stuk van een opname te herhalen.

De onderste helft van de voorkant wordt ingenomen door een ruime vierwegsknop waarmee u zich een weg baant door de intuïtieve interface en opnames kunt starten, stoppen en doorspoelen. In het midden van de vierwegsknop zit een grote opnametoets verzonken. Die wordt omgeven door een lichtgevende ring, zodat u duidelijk kunt zien wanneer de opname gestart is.