4K-televisies zien er erg aanlokkelijk uit, maar door de astronomische prijskaartjes zijn ze voorlopig alleen weggelegd voor de 'happy few'. De Chinese OEM-fabrikant Seiki belooft daar op erg korte termijn verandering in te brengen met een uitgesproken betaalbare 4K-tv.

Laat ons maar meteen met de deur in huis vallen: de Seiki-televisie op de afbeelding gaat zo'n 1.500 US dollar kosten, wanneer hij later deze maand in de US arriveert. Voor die prijs krijg je een Edge LED-scherm in handen met een beelddiagonaal van 50 inch en een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels. Een echte UHD-resolutie, met andere woorden.

In combinatie met het bereikbare prijskaartje is dat op z'n zachtst gezegd een verbazingwekkende prestatie, vooral als je weet dat je al snel een veelvoud van die prijs (grofweg 4.000 tot 40.000 euro) betaalt voor een UHD-televisie van één van de gevestigde waarden in TV-land.

Hoe doen ze het?
Hoe Seiki het voor elkaar krijgt om nu al een 4K-paneel klaar te stomen voor die prijs, laat zich verklaren door verschillende factoren.

Zo opteerde de Chinese fabrikant ervoor om van zijn eerste 4K-televisie een 'gewoon' tv-scherm te maken met drie HDMI-inputs, maar zonder Smart TV-features en andere toeters en bellen. Een groot verschil met de concurrentie, die hun topmodellen steevast overladen met extra's, al blijft het maar de vraag of de eindgebruiker daar wakker van zal liggen met zo'n prijsverschil.

Ook het relatief kleine beeldformaat heeft natuurlijk een impact op de prijs. De meeste andere fabrikanten reserveren hun 4K-technologie vooral voor (veel) grotere televisies, al kondigde Seiki intussen aan dat het tegen het midden van de zomer ook een 65-inch 4K-tv hoopt te introduceren.

Daarnaast merk je ook dat de specificaties van het paneel een stuk bescheidener uitvallen dan bij de 4K-schermen van de andere merken. Een verversingssnelheid van 120 Hz, een responstijd van 6,5 ms en een contrast van 5.000:1 geven deze Seiki duidelijk niet de 'bragging rights' van andere UHD-displays.

Eerste indruk
Op basis van de eerder bescheiden specificaties - de resolutie even terzijde gelaten - zou je al snel geneigd kunnen zijn om de Seiki in een hoek te duwen bij andere spotgoedkope tv's, die naast hun aantrekkelijke prijskaartje weinig opmerkelijks te bieden hebben.

Maar dat zou in de praktijk weleens anders kunnen uitdraaien bij dit toestel: onze collega's van de Amerikaanse technologieblog Gizmodo kregen namelijk de kans om de Seiki al even in actie te zien met 'native' 4K-beeldmateriaal, en hun bevindingen zien er opvallend positief uit. Met name de scherpte en het detail dat zichtbaar was bij de demo zorgden voor het nodige enthousiasme.

Om te weten hoe de Seiki het doet in een complete test - waarbij het toestel bijvoorbeeld ook Full HD-beelden zal moeten upscalen naar het UHD-formaat - daarop is het echter nog even wachten tot de eerste toestellen leverbaar zijn.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.