Denon lanceert binnenkort HEOS, een multiroomsysteem dat graag consumenten weglokt van Sonos. Op een dealerevent in Malaga kregen we een kans om het systeem even te bekijken.

Er was bijzonder veel interesse voor HEOS op het event, zowel van dealers als van de aanwezige pers. Toch is Denon zeker niet de eerste die graag een stuk van de lucratieve multiroom-taart wil buitmaken. Zie de recente introductie van multiroomoplossingen bij Samsung, Panasonic, B&O en anderen. Die plotse aangroei in dergelijke systemen is uiteraard geen toeval. In een audiomarkt die er maar somber uitziet, zijn net streaming speakers die je in meerdere kamers kan gebruiken een lichtpunt. De multiroommarkt kende het afgelopen jaar zelfs een ongelooflijke groei van 85 procent!

In tegenstelling tot veel concurrenten, etaleert Denon meteen heel uitgebreide plannen om een volledige oplossing uit te rollen. In een eerste fase worden er drie standalone speakers gelanceerd. Niet als directe tegenhangers van de Play:1, Play:3 en Play:5 van Sonos. De typenummers geven het weg: de HEOS 3 (299 euro) en HEOS 5 (499 euro) zijn tegenhangers van de Play:3 en Play:5, terwijl de 599-euro kostende HEOS 7 een niveau hoger wil spelen. Een beetje zoals de Pulse-speaker van Bluesound, die andere uitdager van Sonos.

Op iets langere termijn krijgen de HEOS-speakers het gezelschap van een HEOS Amp (een 2 x 100 watt klasse D-versterker met subwoofer-uitgang) en de HEOS Link (een streamer met analoge, optische en coaxiale uitgang). De Link is bedoeld om versterkers en receivers streamingmogelijkheden te geven. Als je over een bepaalde oudere Denon-receiver of-versterker beschikt, kan je zelfs via de HEOS-app het volume regelen van de versterker en bronnen selecteren.

Wie met Sonos wil concurreren moet er voor zorgen dat zijn toestellen minstens even goed zijn. Een belangrijk element in het voordeel van Sonos is de brede ondersteuning van muziekdiensten en -bronnen. Maar op dat vlak heeft Denon schijnbaar weinig te vrezen. Zoals je op bovenstaande slide kan zien, heeft of krijgt HEOS een even brede lijst van streamingdiensten. Overigens gebruiken de HEOS-apparaten Spotify Connect, niet een ingebouwde Spotify-cliënt. Je krijgt dus de volledige Spotify-ervaring via de app van Spotify zelf.