Beeld

Eerste blik op Android op Philips-tv

Dinsdag kregen we de kans om in een achterkamer op CES een blik te werken op de nieuwe Android-interface op Philips-tv's. En dat leverde positieve eerste indrukken op.

Op CES zijn er opvallend veel tv-fabrikanten die nieuwe of zwaar opgefriste interfaces voor hun smart tv's voorstellen. Bij LG zagen we zeer indrukwekkende demo's van WebOS, maar ook Philips toont hier hoe Android op z'n toekomstige televisies zal draaien. Android komt naar de nieuwe line-up van Philips, die in de komende maanden wordt uitgebracht. Er lijken geen plannen om de software naar bestaande toestellen te brengen, al is dat niet bevestigd. Momenteel wordt er gewerkt met Android 4.2, Jelly Bean.

We zagen een interface die weliswaar nog niet finaal is, maar nu al heel anders er uit ziet dan de Philips tv-interface uit het verleden. De interface scrollt in twee richtingen. Op het hoofdscherm scroll je horizontaal door vijf grote schermen, zoals het appoverzicht of lijst van bronnen, en verticaal door iconen van apps én ook widgets. Bij momenteel oogt dit wat slordig, omdat widgets allerlei formaten kunnen hebben en iconen dan weer vierkantig zijn. De lijst ziet er dan ook niet zo net uit. Maar dit kan nog veranderen, merkten de Philips-medewerkers op.

Wat meteen opviel is dat de Android-interface extreem soepel en snel reageerde, veel beter dan de huidige smart tv-interface. De bediening was ook uitermate intuïtief via de remote.

Wel viel op dat de interface eigenlijk geupscalede 720p toont, wat toch minder mooi is dan als de menu's en icoontjes in Full HD zouden gerenderd worden. Maar dit is iets waar nog aan gewerkt wordt. Volgens Danny Tack, directeur technical innovation, is het hier een afweging tussen grafische kwaliteit en reactiesnelheid, maar hangt het uiteindelijk af van de gebruikte hardware. Nu zal Android present zijn op televisies met vermoedelijk minstens een quadcore-chip.

De implementatie van Android op de Philips-tv's zal een officiële, door Google geschraagde zijn. Dat wil zeggen dat de Google Play Store present is en dat je apps kan installeren zoals je dat op een Android-telefoon of -tablet doet.

Op het prototype dat we op CES zagen, draaiden heel wat typische apps, incluis de Android-versie van Netflix. Op zich is er geen reden waarom een Android-app niet op de Philips-tv's zou kunnen draaien, al kan er wel een probleem zijn bij games die gebouwd zijn om puur via een aanraakscherm te worden bediend. Wij zagen een demo van een racespel dat ondersteuning biedt voor een Bluetooth-ontvanger, en dat ging vlot.

,

Daarnaast biedt Philips een eigen appwinkel, waarin vooral de apps zitten die op het bestaande smart tv-platform aanwezig is. Dat moet ook, omdat onder andere film-op-aanvraag-diensten voldoende garanties qua beveiliging moeten bieden.

En zullen de nieuwe Philips-tv's meteen ook Chromecast-ontvangers zijn, zodat je vlot video kan streamen via je laptop, smartphone of tablet? "Dat is een interessante vraag, maar een die we momenteel niet kunnen beantwoorden. Maar zeer interessant, ja." 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.