De PS4 is reeds in de V.S. gelanceerd, wij moeten nog heel even wachten. Op een eerste demodag kreeg FWD echter al de kans om de nieuwe console aan de slag te gaan.

Een eerste observatie dat je kan maken over de PS4 is dat de looks van de console niet bijster vernieuwend uit de hoek komen. Het is een hoekig geval, misschien wel omdat Sony op dit moment iets heeft met de 'Sense of Quartz'-designfilosofie. Wel opvallend is de grote led bovenaan, die blauw schijnt bij gebruik en oranje als de PS4 in een soort halvelingse slaapmodus staat.

Er is ook iets heel opvallend aan hoe de nieuwe PlayStation in de markt wordt gezet. Sony (eigenlijk: Sony Computer Entertainment, een zuster van de Sony die je vaker op FWD tegenkomt) heeft het bijna uitsluitend over gaming en nauwelijks over andere gebruiken. Dat staat in schril contrast met Microsoft, die de Xbox One als een alleskunner en mediaportaal positioneert. Dat verschil speelt Sony enorm uit, zowel in slogans en persevents die honderd procent over games gaan.

Quasi alle vernieuwing heeft dan ook met gaming te maken. Als media-apparaat heeft de PS4 geen uitgesproken profiel. Meer zelfs, op sommige vlakken kan de nieuwe PlayStation minder dan zijn voorganger. Audio-cd's, 3D-Blu-ray-films en streamen via DNLA kan je niet gebruiken.

Of toch niet meteen: Sony zegt zelf verrast te zijn over de negatieve feedback over de afwezigheid van die mediafuncties, en gaat ze in een update brengen. Gegeven dat de PS3 ook aan de lopende band nieuwe software toegestopt kreeg, willen we dat best geloven. De ondersteuning voor muziekcd's en MP3's lijkt inmiddels bevestigd, DLNA is nog hangende.