Mobile

Eerste indruk: Parrot Zik

Met de Zik zet Parrot voor het eerst een hoofdtelefoon in de markt. Een aantrekkelijk design en heel wat vernieuwende technologie zorgen voor een totaalpakket dat zich moeiteloos van de concurrentie onderscheidt. Dat mochten we vandaag uit eerste hand ondervinden bij een try-out in beperkte kring.

Parrot geniet in onze contreien vooral bekendheid om zijn populaire Bluetooth-kits waarmee je handenvrij kan bellen in de wagen. Maar de Franse fabrikant is op nog heel wat andere vlakken actief: ook op audiovlak deed Parrot de laatste jaren flink wat ervaring op. Denk maar aan de Zikmu, bijvoorbeeld, de strak gelijnde draadloze luidsprekers die we eerder al aan de tand voelden in FWD Magazine.

Combineer die twee sterktes – Bluetooth en audio – tot een nieuw product en je belandt bij de Zik: een Bluetooth-hoofdtelfoon met noise-cancelling technologie. Maar dat is nog maar het halve verhaal…

,

Met het design van de eerder vernoemde Zikmu was iets speciaals aan de hand: Parrot sloeg voor het ontwerp van die luidspreker de handen in elkaar met Philippe Starck, de Franse topdesigner die eerder al instond voor heel wat knappe hoogstandjes – van badkuipen en motorfietsen tot heuse hotelinterieurs.

Datzelfde recept werd opnieuw aangesproken voor de Zik-hoofdtelefoon, en het mag worden gezegd: het is een prachtig vormgegeven object geworden. Ondanks het over-the-ear ontwerp ziet de Zik er erg elegant uit, alsof de hoofdtelefoon uit één stuk bestaat. De hoofdband is niet overdreven dik maar zit lekker in het leder en sluit perfect aan op het hoofd, wat voor een aangename pasvorm zorgt. Van daaruit lopen twee erg fraaie beugels door naar de behuizingen, die uit zacht kunststof bestaan.

Opvallend is dat er geen toets te bespeuren valt op de afdekkingen van de behuizingen. Dat was een uitdrukkelijke vraag van Starck, die geen toetsen op de behuizingen wilde zien die de organische lijnen van de Zik konden verstoren.
 


,

Lastig, zou je denken, want hoe bedien je een draadloze hoofdtelefoon dan? Wel, op exact dezelfde manier zoals je het scherm van je smartphone of tablet benadert. Het volledige afdekvlak van de rechter behuizing is immers aanraakgevoelig, zodat je alle handelingen simpelweg kan uitvoeren door te drukken en te swipen.

Het volume aanpassen kan door je vinger naar boven en beneden te vegen over de behuizing. Veeg je je vinger van links naar rechts (of omgekeerd), dan navigeer je door de nummers in je afspeellijst. Muziek starten en pauzeren? Ook geen probleem: een keer op het vlak tikken volstaat. Een inkomend gesprek aanvaarden verloopt op dezelfde manier, en wie zijn vinger wat langer op de hoofdtelefoon houdt kan op een vergelijkbare wijze een ongewenst telefoontje afhouden.

We konden het zelf alvast enkele minuutjes uitproberen, en daarbij maakte dit systeem een bijzonder goede indruk. Niet alleen reageert de Zik lekker vlot en voorspelbaar op bewegingen en aanrakingen, het systeem laat ook genoeg ruimte voor finesse. Je zit dus niet met absurd grote volumesprongen en dergelijke, terwijl het ook erg comfortabel werkt om niet langer naar de juiste knopjes te zoeken – iets wat bij klassieke draadloze hoofdtelefoons weleens anders uitdraait. Op basis van deze eerste kennismaking lijkt het bedieningssysteem allezins erg veel potentieel te hebben.

,

Zodra je de hoofdtelefoon afzet treedt er trouwens nog een innovatief extraatje in werking: in de oorkussens van de Zik zitten sensoren ingebouwd die 'voelen' dat je de hoofdtelefoon afzet. De Zik activeert dan automatisch de pauzestand van je muziekspeler zodat je daar alvast geen omkijken meer naar hebt.

Op diezelfde plaats zit ook nog een tweede sensor verstopt. Die houdt je kaakbewegingen in de gaten, en kan op basis van die informatie uitmaken welke geluiden van jezelf afkomstig zijn en welke van de buitenwereld komen.

In combinatie met een slim weggewerkte microfoons aan de onderste rand van de behuizingen, weet het door Parrot gepatenteerde systeem daardoor te bepalen welke geluiden het moet tegenwerken (met tegengeluid afkomstig van de noise-cancelling technologie) en welke het wil doorlaten (met het oog op een goede handsfree gesprekskwaliteit). Behoorlijk doordacht en high-tech allemaal.
 


,

Voor de transmissie van geluid maakt de Zik gebruik van het A2DP-protocol, de breed ondersteunde standaard voor muziekoverdracht via Bluetooth. Je kan hem dus met elk A2DP-compatibel toestel koppelen zonder nood aan extra apparatuur. De nieuwere Apt-X-technologie wordt echter niet ondersteund. Een bewuste keuze van Parrot, zo blijkt, waar pas verandering in zal komen zodra Apt-X een ruimere ondersteuning geniet bij andere toestellen.

Om de Zik te koppelen kan je trouwens ook gebruikmaken van NFC-technologie, een zeldzaamheid bij hoofdtelefoons. Dat maakt het intypen van een apparaatcode overbodig.

,

De klank van de Zik is ook in grote mate aanpasbaar door de gebruiker. Parrot heeft immers een app ontwikkeld (beschikbaar voor iOS en Android) op maat van de Zik, en die biedt nogal wat mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld met een zevenbands equaliser de hoog-, mid- en laagweergave manipuleren.

In standaardtrim maakt de klank geen slechte eerste indruk. Zoals bij de meeste gesloten hoofdtelefoons wordt er behoorlijk wat nadruk op de basweergave gelegd, wat voor spectaculaire effecten zorgt bij het fragment uit Beowulf dat we bekeken op een iPad. Bij muziek is de spektakelwaarde misschien net iets té uitgesproken aanwezig. Bij onze korte luistersessie met een iPhone leek de 'vocal' setting voor betere (lees: iets gebalanceerdere) resultaten te zorgen met een streepje Adele op de achtergrond.
 


Nog interessanter zijn de DSP-algoritmes die Parrot bundelde onder de naam 'Parrot Concert Hall'. In dit deel van de app kan je spelen met virtuele akoestiekregelaars, die niet alleen de ruimtelijkheid van het geluid aanpassen maar ook een luidsprekerachtige luisterervaring kunnen emuleren. Zo kan je manueel bepalen of de virtuele luidsprekers pal voor je neus komen te staan of links en rechts van je, zoals bij een klassieke hoofdtelefoon.

De app laat eveneens toe om de systeemsettings aan te passen, zodat je de autonomie van de batterij kan beïnvloeden. Met alle technologie aan zou de Zik het zo'n zes uur uitzingen met één batterijlading, maar Parrot claimt dat  je er ook gerust achtien uur uithaalt wanneer je enkele van de elektronische snufjes uitschakelt. Begeeft de batterij het toch terwijl je onderweg bent, dan kan je de Zik overigens ook gewoon verder gebruiken met het meegeleverde minijackkabeltje.

,

Vanaf juli hoopt Parrot de Zik in de Belgische handel te introduceren, onder meer via Saturn, Media Markt en Fnac. Tegen dan hopen we jullie ook een uitgebreidere review van de Zik voor te kunnen schotelen, waarbij we dan ook een definitief oordeel kunnen vellen over Parrots nieuwste aanwinst.

Wat we nog wel kunnen meegeven is de adviesprijs. Die bedraagt 349 euro.
 


Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.