Samsung heeft het pad geëffend voor grote smartphones, de zogenaamde “phablets”, en nu wil iedereen een deel van de koek. De meeste fabrikanten storten zich op de markt met de grote smartphones, elk met zijn eigen filosofie. LG heeft dat niet, en zet op de MWC-beurs in Barcelona elke vergelijking met de Galaxy Note II in. Gedurfd, maar de Optimus G Pro maakt wel veel verwachtingen waar.

  • 5,5 inch Full HD IPS
  • 1,7 GHz Qualcomm Snapdragon 600
  • 2 GB RAM
  • Android 4.1.2
  • 13 MP vooraan, 2 MP achteraan
  • 3.140 mAh
  • 4G LTE
  • MicroSD-slot
  • 32 GB opslagcapaciteit

Luchtlagen

De LG Optimus G Pro heeft een groot 5,5 inch Full HD-scherm dat opvallend dicht tegen de bovenkant ligt. LG heeft een speciale techniek ontwikkeld om de luchtlagen ertussen te elimineren, gelijkaardig aan de techniek die Sony ook tentoonstelt bij de Xperia Tablet Z. Het resultaat is bijzonder knap. Daarbij komt ook de hoge resolutie eens kijken aan 400 PPI. Op een groot 5,5 inchscherm geniet je daar nog meer van en zijn de pixels niet zichtbaar.

LG Optimus G Pro

Oorspronkelijk was er sprake van een Qualcomm Snapdragon S4 Pro in de Optimus G Pro, maar LG verrastte de wereld door de Optimus G Pro te voorzien van de gloednieuwe 1,7 GHz Snapdragon 600-chip. Deze zou grofweg 40 procent sneller zijn dan de S4 Pro, wat toch ook al een snel exemplaar was. Tijdens de demo merkte ik geen enkele hapering, hoeveel toepassingen ik ook maar tegelijk wilde openen. De 2 GB RAM is daar vermoedelijk ook deels verantwoordelijk voor.

Dubbele opname

Om die processorkracht nog wat extra te duiden, toonde LG een demo waar je een HD-filmpje vrij over het scherm kan slepen en tegelijkertijd iets anders kan doen. Lijnrecht overgenomen van Samsung, maar we moeten ons nog een situatie bedenken waarin dit nuttig voor is. LG brengt ook meerdere applicatievensters op een scherm, zoals een rekenmachine of je kalender. LG ondersteunt enkel zijn standaard apps. Je kan geen third party apps zoals Angry Birds in een gedeeld scherm openen.

Achteraan vinden we een potige 13 megapixelcamera en vooraan een 2 megapixel exemplaar. Volledig nieuw is de mogelijkheid om picture in picture films op te nemen. De Optimus G Pro registreert beide camera’s, waardoor je eigen hoofd in een klein venster rechts onderaan de opgenomen beelden verschijnt. Een heel interessante functie, maar een test in de praktijk moet laten blijken of het ook nuttig is. De fotokwaliteit leek ons dik in orde, maar op zulke beurshallen is het algemeen gezien moeilijk beoordeelbaar.