Er wordt soms gesteld dat Sonos de Apple is van de audiowereld. Afgaande aan de felle geruchtenstroom rond hun nieuwste product, de Play:1, klopt die stelling ook. Er waren wilde veronderstellingen, lekken, en foto's van onduidelijke origine, die allemaal in de richting wezen van een kleine designspeaker. Ook zoals verwacht is de prijs, die met 199 euro laag ligt vergeleken met andere Sonos-toestellen.

Waar je nog kon stellen dat de Play:5 en Play:3 designmatig aan elkaar verwant waren, tapt Sonos met de Play:1 toch van een ander vaatje. Dat mag je letterlijk nemen, want de Play:1 heeft wel iets weg van een tonnetje. Het is een rechtopstaande speaker met afgeronde hoeken geworden, dat echter niet ambieert omnidirectioneel te zijn. Sonos claimt dat ondanks het bescheiden formaat de Play:1 verrassend groots klinkt.

Wij woonden een eerste korte luistertest bij in Amsterdam, en stonden inderdaad op eerste gehoor versteld van het laag dat er deze zeer compacte speakers komt. Met de directionaliteit valt het goed mee, al merk je wel lichtjes dat er minder minder mid- en hoog aan de zijkanten worden verspreid.