Traditiegetrouw worden op 15 augustus de nieuwe EISA Awards voorgesteld. Dit jaar valt op dat vooral innovatie heel sterk beloond werd en dat toch ook heel wat nieuwe technologieën effectief de markt bereiken. Met name LG, Sony, Samsung en Panasonic wisten goed in te spelen op trends als 4K.

Ergens is het niet verrassend dat merken Sony, LG en Samsung sterk presteren in de EISA Awards. Het zijn immers merken die over een heel breed spectrum producten uitbrengen, van televisies, audio-oplossingen, telefoons, tablets en camera's. Dergelijke merken lanceren op jaarbasis dan ook behoorlijk wat nieuwe toestellen.

De grote winnaar is Sony, die met zes EISA Awards gaat lopen. Dat is te danken aan zware investeringen op de camera-afdeling, goed voor drie van de awards. Maar ook de Xperia Tablet Z2 wint een prijs, wat niet verrassend daar het een verbeterde versie is van de Tablet Z die vorig jaar ook in de prijzen viel. Maar er is ook lof van EISA voor de HAP-Z1ES, Sony's terugkeer naar hi-fi audio met nadruk op hi-res. Ten slotte ontvangt het Japanse merk de award voor beste Ultra HD-televisie voor de KD-65X9005B, een prachtige 4K-televisie die ook bijzonder goed klinkt.

LG en Samsung krijgen elk vier awards. Opvallend is dat LG beloond wordt voor zijn sterke terugkeer naar de mobiele markt, met een award voor de innovatieve G3-smartphone, als voor de nieuwe lijn televisies met het smart tv-platform op basis van WebOS.

Ook Samsung daagt de traditionele cameramerken uit en krijgt daar awards voor. Zowel de Samsung K Zoom-smartphone (een opmerkelijke hybride van fototoestel als telefoon) als de NX30-systeemcamera vallen in de prijzen. Samsung mag ook trots zijn op zijn award voor beste Full HD-televisie van het jaar, de uitstekende UE55H7000. De Koreanen gooien ook hoge ogen met de M7-speaker, een eerste bouwstuk in hun nieuw maar toch al uitgebreid multiroom-systeem met tv-integratie. Voor marktleider Sonos is dit wel een wake-up call.

Panasonic, die ook vanwege sterke videocamera's vier awards krijgt, wist de redactie van FWD vooral te imponeren met de DMP-BDT700 Blu-rayspeler. Op een moment dat Blu-rayspelers  ondertussen voor minder dan honderd euro te koop zijn, is het gewaagd om een universele en zeer complete speler uit te brengen van circa 500 euro. De vele mogelijkheden (ook op audiovlak) en goede kwaliteit levert de Panasonic-speler in elk geval het goedkeuren van de EISA-leden op.