Toon alles (4)
Jamie Biesemans

Aan audiozijde kunnen we bij FWD ons zeer goed vinden in de award voor de Oppo PM-1. Het is verre van goedkoop, deze hoofdtelefoon, maar het is wel een bijzondere technologische prestatie die zeer goed klinkt.

Ook de JBL L16 Authentic is een heel bijzondere winnaar. Het is moeilijk om deze alles-in-één-speaker te classificeren: is het een draadloze speaker of een miniketen? Of een laadstation voor mobiele producten? Of een perfect gezel voor een platenspeler? Bovendien ziet de L16 er waanzinnig mooi uit, toch voor mensen die van retro houden.

De soundbar met aparte subwoofer-combinatie van Focal wist ons bij tijdens het testen te overtuigen door zijn krachtige en gedetailleerde klank, zowel bij het bekijken van films als beluisteren van muziek. De award voor de Focal Dimension is dan ook volkomen terecht.

We waren een van de eersten om de Fidelio E5  van Philips te testen. Reeds in oktober van vorig jaar maakte deze audio-oplossing voor tv's een goede indruk. De E5 is de organische opvolger van de HTL9100-soundbar, de eerste soundbar met afneembare en draadloze rear-speakers. De E5 doet iets gelijkaardig: je kan hem gebruiken als stereo-oplossing of van elke speaker vooraan een mini-speaker loskoppelen en achter je plaatsen. Je krijgt dan een ware 4.1-surroundoplossing.

Op de redactie hebben we altijd een zwak gehad voor Marantz, een merk dat kwaliteit en een aangename klank combineert in betaalbare toestellen. Van EISA ontvangt de Japanse fabrikant nu een award voor de combinatie van de PM8005-versterker en SA8005-sacd-speler. Binnenkort publiceren we de recensie van dit koppel, aangevuld met de test van de gloednieuwe NA8005-netwerkspeler.

Op audiovlak zijn er nog twee bijzondere producten die we graag onder de loep hebben genomen, ook wel vanwege de technische innovatie die ze uitstralen. De Dali Rubicon LCR is een heel bijzondere speaker met een dun profiel en bedoeld voor muurmontage. De LCR klinkt ondanks zijn bescheiden dikte heel goed en lijkt ons een mooi basis voor een hoogstaande home cinema. De verdraaibare driver betekent dat je een LCR zowel horizontaal als verticaal kan opstellen.

Over hoogstaande home cinema's gesproken, het is heel terecht dat Yamaha een award ontvang voor de CX-A5000 en MX-A5000. Aan deze twee reusachtige kasten ben je vele duizenden euro's kwijt, maar dan heb je wel een unieke pre- en powerversterkercombinatie met bijzonder flexibele surroundmogelijkheden. 

gerelateerde items