Op IFA zijn niet enkel de grote jongens aanwezig, maar ook kleine bedrijven met interessante producten. Zoals The Relay, een kastje dat de doorsnee Bluetooth-adapter probeert te overstijgen.

Ook de grote jongens op IFA stellen producten voor om Bluetooth-streaming naar elke audioinstallatie mogelijk te maken. Op zich niets spectaculairs, want uiteindelijk gaat het om een kastje dat Bluetooth ontvangt en dat je als bron aansluit op je receiver. Doelgroep zijn mensen die hun smartphone of tablet volgepropt hebben met liedjes of via apps muziek beluisteren.

The Relay van het kleine Canadese bedrijf Mass Fidelity onderscheidt zich door ondersteuning voor apt-X, een manier om kwalitatief audio te versluizen via Bluetooth. Het vereist wel een bron die compatibel is met de standaard, wat voorlopig vrij zeldzaam is. Vooralsnog zijn enkel bepaalde smartphones van HTC en enkele van Samsung in staat om via apt-X audio door te sturen.

De makers zien een gat in de markt bij mensen die investeerden in een mooi audiosysteem, maar nu wat jaloers zijn omdat nieuwere receivers ingebouwde streamingmogelijkheden bevatten. In plaats van een kastje uit te brengen dat pakweg Airplay, DLNA en één of meerdere streamingdiensten zoals Spotify ondersteunt, ziet Mass Fidelity een andere weg. Volgens een vertegenwoordiger zijn de meeste streamingdiensten toch perfect bereikbaar op een tablet of smartphone, en komt het er enkel op neer om het geluid naar de audio-installatie te krijgen.

Voorlopig is The Relay nog niet op de markt, maar Mass Fidelity verwacht het toestelletje tegen december in de winkels te kunnen leggen. Het eerste doelwit wordt – ondanks de Canadese origine van het bedrijf – Europa. Kostprijs van The Relay wordt 199 euro.