Hoewel tablets sterk schnabbelen aan het marktaandeel van e-readers, blijft Sony in het concept geloven. Op IFA stelt het merk een nieuwe reader voor die aanzienlijk lichter is dan zijn voorganger. Om dat te realiseren is de behuizing nu in plastic uitgevoerd, in plaats van metaal.


De PRS-T1 is uitgerust met een 6-inch aanraakscherm en WiFi. In sommige landen kan je via deze draadloze verbinding boeken ontlenen bij bibliotheken. Of die functie er in de Benelux komt, is echter een andere vraag.

De gebruikte e-inktschermtechnologie komt van Pearl, een fabrikant die hoge ogen gooit met contrastrijke schermen die - en dat is het grote voordeel ten opzichte van een tablet - leesbaar blijven in direct zonlicht.

Verrassend genoeg ondersteunt het aanraakscherm van de nieuwe PRS-T1 multitouch. Zo kan inzoomen door twee vingers op het scherm te leggen en ze uit elkaar te trekken. Qua opslag beschikt deze reader over 2 GB geheugen, wat ruim volstaat voor aardig wat boeken.

Normaal gezien komt de PRS-T1 in november op de markt, al blijft de prijs onbekend. In bepaalde landen komt er een speciale editie die inpikt op Pottermore, het online initiatief van J.K. Rowling, de auteur van Harry Potter.