Redactie

EU ziet roaming-tarieven dalen met 60 procent

Een studie over het effect van het onlangs ingevoerde Eurotarief voor bellen in het buitenland (roaming) toont dat de prijzen in Europa sterk dalen. De EU is tevreden, want lokale operatoren duiken vaak zelfs onder de opgelegde maximale prijs.

De European Regulators Group (ERG) voerde in samenwerking met de Europese Commissie een studie uit naar het Eurotarief dat de Commissie deze zomer invoerde. Daaruit blijkt dat de operatoren zich houden aan het tariefplafond dat werd opgelegd. In veel gevallen gaan de operatoren zelfs onder de vooropgestelde prijzen.

Bellen vanuit het buitenland mag nog maximaal 49 cent per minuut kosten. Een gesprek ontvangen is beperkt tot 24 cent per minuut. Tegen 2009 verlagen deze maximale tarieven opnieuw tot 43 en 19 cent, maar het ziet er naar uit dat de meeste operatoren lager gaan prijzen.

“De Europese wetgever wilde dat het Eurotarief het standaard prijsaanbod voor roaming in de EU zou worden,” zegt Viviane Reding, de EU-commissaris voor telecommunicatie, “en is er inmiddels dus in geslaagd dat plan te verwezenlijken.” Eind augustus waren ongeveer tweehonderd miljoen Europeanen zelf overgestapt naar het Eurotarief. Eind september werden alle Europeanen automatisch overgeschakeld naar het goedkopere tarief.

België nummer 4
Volgens de studie van de ERG zijn de tarieven gedaald met zestig procent. Dat is ver onder de eis die de EU had vooropgesteld. Nederlanders hebben de goedkoopste roaming-tarieven. Onze noorderburen betalen slechts twintig cent per minuut voor uitgaande en inkomende gesprekken in het buitenland. Ze worden gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Ons land staat vierde. U betaalt in het buitenland – afhankelijk van uw operator – gemiddeld 37,15 cent per minuut, en 23,14 cent per minuut om een oproep te ontvangen.

Het enige punt van kritiek dat de EU nog heeft, is de informatie over de tarieven. Die is volgens haar soms nog te onduidelijk. Reding: “De transparantie van sommige nieuwe roaming-aanbiedingen laat weliswaar nog wat te wensen over, maar de gesprekken van vandaag met ERG en de Europese consumentenorganisatie BEUC hebben mij ervan overtuigd dat de nationale toezichthouders hier zo snel mogelijk iets aan zullen doen.”

In België was er één operator die volgens de EU niet genoeg informeerde over de lagere tarieven. Deze verstuurde eind juni een sms’je met de boodschap dat hij zijn roaming-tarieven ging verlagen en dat klanten automatisch werden overgeschakeld op 30 september. Dat de klanten al eerder konden overschakelen op het tarief, werd niet meegedeeld.

De volgende stap die de Commissie wil zetten, is een verlaging van de internationale tarieven voor sms en dataverzending. ERG start op dit moment met het verzamelen van gegevens. Een eerste overzicht verschijnt in december, waarna de Europese Commissie zal beslissen of deze tarieven ook een plafond krijgen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.