Het Europees Parlement heeft een resolutie goedgekeurd om games te classificeren op leeftijd en inhoud. Op die manier wil het minderjarigen beter beschermen. Het gaat niet om een wet, wel is het een aanzet om het debat te starten.

Zo goed als alle videogames krijgen vandaag al een beoordeling via het PEGI-systeem. Daarbij wordt een minimumleeftijd vermeld, samen met een aantal icoontjes die duiden op zaken als grof taalgebruik, geweld, seks of angst. Die beoordeling werkt in de meeste Europese landen, waaronder België en Nederland, met zelfregulering en hoeft dus niet gevolgd te worden door kopers en verkopers.

Volgens Ellen Valkenborgs, parlementair assistente van Europarlementslid Ivo Belet, is het niet de bedoeling dat Europa in de nabije toekomst een wet over die regulering doordrukt. "De Commissie heeft al een bevraging gedaan om te zien of hier op Europees niveau iets rond kan worden gedaan. Maar er is toch voldoende tegenkanting, waardoor ze voorlopig nog niet wetgevend gaan optreden."

Plannen om extreem gewelddadige games te verbieden zijn er niet. "Het is zeker niet de bedoeling om spellen in het algemeen te verbieden, maar de leeftijdsclassificatie moet je wel respecteren."

Ollivier Maeterlinck, algemeen directeur van de Belgian Entertainment Association, is niet per definitie tegen een eventueel gereglementeerde leeftijdslimiet. Wel stelt hij zich vragen bij de haalbaarheid. "Je kan hierbij de vergelijking maken met tabaksverkoop, waarbij je niet in elke winkel een politieagent kan zetten."

Gedeelde verantwoordelijkheid
Volgens hem ligt een deel van de verantwoordelijkheid rond de aankoop van games bij de ouders en gaat die verder dan de leeftijd. "Als u een kind van twaalf heeft dat snel angst heeft, dan gaat u daar geen +12-spel voor kopen met een spin op [Het PEGI-symbool voor angstige beelden]. De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de ouders om de keuze te maken. Onze verantwoordelijkheid is om aan de ouders en winkels duidelijk te maken wat de inhoud van elk spel is."

De gamers zelf zijn niet tegen een vorm van regulering. Al is het in de praktijk niet eenvoudig volgens Birger De Geyter, eigenaar van gamingteam Lowlandlions. "Er kunnen mensen van 15 jaar zijn die dat [gewelddadige games] niet kunnen relativeren. Maar het is moeilijk om daar een precieze leeftijd op te plakken."