Ondanks veelgehoorde klachten over illegaal downloaden en dalende cd-verkoop heeft de muziekindustrie het eerste decennium van de 21e eeuw overleefd. Eigenlijk zonder al te veel kleerscheuren, zeker gezien de economische crisis.

Maar hoe nu verder? Er is volgens een onderzoek dringend behoefte aan een nieuw populair afspeelgadget, en aan gesubsidieerde streamingdiensten.

Lijstjes
De surfende muziekliefhebber werd deze week gebombardeerd met verkooplijstjes. Zo lezen we dat Back to Bedlam van James Blunt in Engeland is uitgeroepen tot het bestverkochte album van het decennium. En Robbie Williams verkocht er in totaliteit de meeste cd's. In Amerika is de Beatles-verzameling '1' het populairste schijfje van de laatste tien jaar, zij het alleen qua hitnoteringen. In pure verkoopcijfers moeten de Fab Four rapper Eminem voor laten gaan.

Waar zijn de populairste downloads?
Opvallend is de terughoudendheid van de industrie met lijstjes van bestverkochte downloads. Jaaroverzichten op dat gebied vind je nauwelijks op het web. Weet men het niet? Of werd er te weinig verkocht?

Wel met een overzicht komt de Zweedse streamingsite Spotify. De Black Eyed Peas blijken op deze website de meest gestreamde (op internet afgespeelde) popact van 2009. Althans in Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en een deel van Scandinavië, want Spotify is nog maar in een beperkt aantal landen geopend.

Maar net zo'n muziekdienst als Spotify, die werkt met abonnementen en beperkte reclame, heeft de toekomst. Althans volgens een recent rapport van onderzoeksbureau Forrester. En alleen als dergelijke sites financieel gesteund worden.

Mp3-speler populairder in Europa dan in VS
Het rapport, getiteld Digital Music Consumption Around The Globe, is in meerdere opzichten interessant. Eerst wil het een misverstand uit de wereld helpen. Europa loopt niet achter op de VS in adoptie van muziekdownloads. Het loopt juist voor.