Eerder dit jaar koos Dolby de film John Wick om hun Dolby Atmos-techniek voor het eerst op schijf te presenteren. Inmiddels is ook bekend welke film de nieuwe DTS:X soundtrack mag laten debuteren op blu-ray; de sci-fi-film Ex Machina van Alex Garland.

Op 14 juli wordt de blu-ray van Ex Machina, inclusief DTS:X soundtrack, uitgebracht. Uiteraard moet je wel de juiste hardware bezitten om van DTS:X te kunnen genieten. De meeste blu-ray spelers kunnen al met Dolby Atmos en DTS:X overweg, maar ook je receiver moet het formaat ondersteunen. Fabrikanten als Onkyo en Marantz hebben al receivers met ondersteuning aangekondigd.

DTS:X moet de concurrentie aangaan met Dolby Atmos. Het audioformaat is net als die concurrent ook ‘object-based’. Audio wordt als een object door de ruimte heen verplaatst waardoor er een 3D-effect ontstaat. Het gaat dus niet langer enkel om het aantal speakers en de plaatsing daarvan; het geluid komt vanaf nu niet meer alleen van voren en van achteren. Lees hier meer over DTS:X.