Je krijgt niet alle dagen de kans om een pre-productie model van een gloednieuwe en grensverleggende technologie te zien. Dus waren we niet weinig opgewonden toen we een uitnodiging kregen om LG's nieuwe OLED-televisie te bewonderen. We trokken naar Duisberg, om daar samen met de andere Europese EISA-leden de tv op de pijnbank te leggen.

 

Het LG-toestel zet alvast een nieuwe maatstaf qua schermdikte: 4mm.

Niet veel dikker dan een munt.

De metalen bezel of schermrand is nog nauwelijks te zien, omdat het amper een millimeter breed is. Zodra de televisie aan stond was er wel een zwarte beeldrand van een kleine centimeter zichtbaar.

In zo'n behuizing raak je natuurlijk geen luidsprekers of aansluitingen kwijt. Die zijn allemaal verhuisd naar de voet.

Achter aanzicht

Zo'n slanke verschijning zal er ongetwijfeld perfect uitzien aan de muur. Je zal naar verluidt wel op voorhand moeten selecteren hoe je toestel wil opstellen, want er zijn drie versies gepland. Een met klassieke voet (op een schap of kast), een met een vloerstand, en een voor wandmontage.

De verbinding tussen het scherm en de voet gebeurt met twee kleine optische kabels, zodat je geen lelijke kabelgoten moet gebruiken, al ga je natuurlijk altijd nog een oplossing moeten bedenken voor de stroomkabel.

Optische kabels verbinden voet en scherm

LG maakt gebruik van witte OLEDs met kleurfilter, en heeft bovendien gekozen voor vier subpixels: naast de gebruikelijke rode, groene en blauwe subpixel is er ook een witte subpixel. Daarmee hopen ze het verbruik en de kleurweergave te verbeteren. 

Maar goed, hoe zat het met het beeld? Dat was érg overtuigend. Van een ding zijn we absoluut zeker: het zwart op deze televisie zal zelfs de meeste veeleisende filmfanaten tevreden stellen.

Het scherm is bovendien volledig vrij van kijkhoekproblemen en de kleuren leken ons behoorlijk goed voor een pre-productiemodel. We kijken dan ook met hoge verwachtingen uit naar het finale model, dat het modelnummer '55EM970V' draagt.

Indrukwekkende zwartweergave, nog steeds perfect vanuit deze 45° kijkhoek

Het OLED-toestel is voorzien van LG's Cinema3D-oplossing met passieve bril en zal beschikken over het volledige smart tv-platform en een Magic Remote.

De 55EM970V heeft nog geen finale prijs, maar er wordt druk gespeculeerd over een maximumprijs van 10.000 USD (ongeveer 8.000 euro). Niet voor iedereen weggelegd, met andere woorden. Het zal wellicht nog enige jaren duren voor OLED een meer mainstream-prijspunt bereikt, maar te oordelen aan de evolutie van de plasma en lcd-prijzen kan dat behoorlijk snel gaan.