Toon alles (9)
Jamie Biesemans

Shirley Bassey

Rond deze tijd is in de bioscoop Skyfall te zien, de 23ste James Bond film. Mooi getimed voor de vijftigste verjaardag van de eerste film, Dr. No, die in 1962 verscheen en vooral bekend is voor de scène waarin Ursula Andress, getooid in een witte bikini, als een nimf uit de zee komt waden. Sindsdien is er met de regelmaat van de klok een Bond-film opgedoken, min of meer eens om de twee jaar. 

In de speciale Blu-ray-box zijn alle 22 offciële films verzameld, waaronder een heel aantal die nooit eerder in high-definition zijn vrijgegeven. Goed nieuws voor cinefielen en 007-fans is dat de films met liefde en vakmanschap zijn overgezet van pelicule naar 4K-materiaal.

In sommige gevallen kwam er heus restauratiewerk aan te pas. Dat merk je bijvoorbeeld in Goldfinger, dat er beter dan ooit uitziet – op een paar shots na die schijnbaar niet meer naar topkwaliteit te brengen zijn. Maar over het algemeen zijn de films magistraal overgezet op Blu-ray, en zijn ze een feest voor het oog.

En ook voor de oren, want de soundtracks zijn eveneens onder handen genomen. Fijn, want naast de vele explosies en spitsvondige dialogen is het natuurlijk genieten van de klassieke titelsongs van de James Bond-!lms. ‘Diamonds are Forever’ van Shirley Bassey, ‘You Only Live Twice’ van Nancy Sinatra of ‘Live and Let Die’ door Paul McCartney’s Wings zijn er maar enkele. En laat ons het beroemdste deel van de soundtracks niet vergeten, het gitaargetokgitaargetokkel bij de James Bond Theme.

In deze doos vind je evenwel niet de officieuze Bond-films, zoals Never Say Never (een berouwtrip van Sean Connery) of Casino Royal uit 1967 (een satire met Peter Sellers en Woody Allen). 

 

gerelateerde items