Toon alles (9)
Jamie Biesemans

Zeven keer Bond

Wat je ook merkt als je de films begint te bekijken, is hoe sterk de !lms geëvolueerd zijn in de voorbije vijftig jaar maar dat tegelijkertijd 007 toch hetzelfde bleef. 

Toch voegde elke acteur die Bond gestalte gaf zelf iets aan het personage toe. Sean Connery wordt door velen gezien als de beste Bond, want de eerste. Nochtans speelt Connery soms wat houterig en de eerste exploten van 007 zijn niet altijd zo spectaculair. Ze ademen wel duidelijk de sfeer van de jaren zestig uit.

Heel anders is George Lazenby, de man die één keer Bond speelde in On Her Majesty’s Secret Service, maar daarna opstapte. Het publiek smaakte het niet dat de enigmatische geheim agent in deze film tranen liet omdat zijn echtgenote – nog iets dat niet bij Bond paste – was omgebracht.

Roger Moore was vervolgens helemaal een figuur uit de jaren zeventig en tachtig, een acteur die ook vaak verguisd werd maar wel heel wat geslaagde oneliners introduceerde. For Your Eyes Only is misschien wel zijn beste Bond-vertolking, en een van de spannendste uit de reeks.

Na Moore kwam Timothy Dalton, een meer klassieke acteur en die ondergewaardeerd werd als 007. Nochtans zijn The Living Daylights en Licence to Kill heel geslaagde actie!lms, met een goede mix tussen humor en aardig wat geweld.

Pierce Brosnan volgde hem op en deed nog het meest aan de stijl van Roger Moore denken, onder andere in het zeer succesvolle Goldeneye. 

Ook de huidige Bond, Daniel Craig, zet een sterke MI6-agent neer. Craig is bikkelhard, temperamentvol en veel meer een rebel dan zijn voorgangers, wat James Bond helemaal klaarstoomt voor de 21ste eeuw.

gerelateerde items