Focal maakte op de High End beurs in München de komst van hun nieuwe Sopra-speakers concreet. Volgens het merk zijn de luidsprekers op drie belangrijke punten verbeterd, met onder meer een toegevoegde Tuned Mass Damper om natrillingen tegen te gaan.

Het gaat daarbij om twee modellen die in Duitsland in aanwezigheid van de bezoekers onthuld werden: de Sopra Nº1 is het model met het statief en de iets meer gebogen vloerstaander is de Sopra Nº2.

TMD ophanging
De conus van de Sopra is opgehangen aan de korf met een ring. Die ring moet de beweging van de conus dempen zodat er geen natrillingen ontstaan. De Tuned Mass Damper (TMD) bevat twee speciale ribbels die in gewicht exact zijn bemeten om de conus met tegengewicht te dempen. De doorloop in frequentie neemt met zo'n 3 kilohertz toe. Het punt net voordat de tweeter het moet overnemen (rond de 2 kilohertz) krijgt tot wel 50% minder vervorming. Zo moet de frequentieresponse vlakker worden en de "duidelijkheid" toenemen.

NIC magnetisch circuit
De aandrijving van de conus is de motor. Het samenspel tussen de stroom die door de spoel gaat en de vaste magneet. Belangrijk zijn de strooivelden die ontstaan tijdens de werking. Het bewegen van een spoel bij een magneet creëert energie en die extra energie is in dit geval ongewenst. Door de geplaatste afschermingsring (de Faraday ring) nemen strooivelden af. Tot 3 kilohertz is de vervorming 10 decibel lager. Daarboven nog steeds gemiddeld 3 decibel.

IHL - Beryllium tweeter
Achter de tweetermembraan ontstaat er druk die zoveel mogelijk moet worden geneutraliseerd. Bij de Sopra wordt dit gedaan door die druk eerst te dempen met schuim. De rest vloeit af naar achteren via een hoorn constructie. De vervorming door overdruk moet zo dertig procent afnemen tussen de 1,5 en 4 kilohertz.

De prijzen voor de twee Sopra-modellen zijn ook al bekend: het model met het statief heeft een adviesprijs van 3999 euro, en dat is inclusief het genoemde statief, en de vloerstaander zal 5999 euro gaan kosten. Neem ook een kijkje bij onze collega's van HiFi.nl voor nog meer nieuws uit München.