Google staat op punt om een opvolger voor het succesvolle Chromecast-staafje te presenteren. Maar er komt ook een Chromecast voor audio met multiroom-mogelijkheden, zeggen geruchten. Daarmee zou Google in één klap een concurrent kunnen worden voor merken als Sonos en Denon HEOS. 

Het nieuws klinkt niet zo onwaarschijnlijk. Op de CES-beurs afgelopen januari kondigde Google als Cast for Audio aan, software die onder meer door Denon, LG en Sony ingebouwd wordt (of nog zal worden) op hun draadloze streamingproducten. Die software verpakken in een stukje hardware dat enkele tientallen euro's zou kosten, is niet echt een grote stap.

De bron van het gerucht is 9to5Google. Die stelt dat onder de codenaam 'Hendrix' - een verwijzing naar de legendarische gitarist - er ook Chromecast voor audio komt. De site publiceert ook een zeer vage, opgeblazen foto van een rond apparaatje met een kabeltje. De kabel lijkt te beschikken over een 3,5 mm jack aan elke zijde, wat doet vermoeden dat deze Chromecast vooral bedoeld is om te verbinden met Bluetooth-speakers die typisch over dergelijke ingang beschikken.

Of de Chromecast voor audio ook geschikt zou zijn voor gebruik in combinatie met een betere hifi-keten is nog afwachten. Veel zal afhangen van de kwaliteit van de DAC in het apparaat, verantwoordelijk voor de omzetting van audiostreams in analoge output.

De nieuwe Chromecast zou multiroom-mogelijkheden hebben. Vanaf je smartphone of tablet zou je dus dezelfde muziek naar meerdere Chromecast-apparaten kunnen sturen. Of je ook verschillende liedjes naar verschillende ontvangers kan casten, is niet bekend. Alleszins valt te verwachten dat de Chromecast voor audio niet veel duurder zou zijn dan de huidige 35-euro kostende Chromecast, die je via HDMI aan je tv hangt.

Toch moet het 'gevaar' voor makers van multiroom-apparaten genuanceerd worden. Als de audioversie van Chromecast enkel over een analoge uitgang beschikt, dan is het veel minder breed inzetbaar dan wat mogelijk is met de verschillende apparaten van merken als Sonos, Samsung, Denon of Bluesound. Die bedrijven bieden een volledig assortiment aan toestellen, gaande van speakers tot soundbars, waardoor je heel snel een huis kan uitrusten met alles-in-één-oplossingen. 

De onthulling van Chromecast zou gebeuren op 29 september, toevallig de dag dat er ook nieuws van multiroom-marktleider Sonos wordt verwacht. Er zou die dag ook een nieuwe Chromecast met HDMI-aansluiting opduiken. Mogelijk komt die met ondersteuning voor hogere resoluties en betere WiFi.