Het meest recente gerucht over de nieuwe iPad lijkt op het eerste gezicht absurd, maar is verrassend plausibel. Het scherm zal texturen kunnen weergeven.

Als je over het scherm van de volgende iPad wrijft, dan kan je verschillende texturen voelen zoals schuurpapier, ribbelkarton of gewoon een glad oppervlak. Het lijkt misschien futuristisch, maar een Fins bedrijf heeft al werkende prototypes aan de wereld getoond.

Het grote geheim achter de technologie E-Sense van Senseg is statische elektriciteit. Door variaties in de elektrostatische ladingen op het scherm, kan de wrijving tussen vinger en schermoppervlak vergroten. Door daar handig gebruik van te maken, kan Senseg verschillende texturen nabootsen.

Goed mogelijk
Er zijn verschillende redenen om aan te nemen dat dit gerucht plausibel is. Eerst en vooral is er de uitnodiging die Apple verstuurde voor een evenement vanavond om 19.00 uur. Ze beloofden dat ze iets hebben wat we moeten zien en voelen. En Apple is zo spaarzaam met zijn woorden dat ‘en voelen’ allicht ook echt iets betekent.

Bovendien heeft een Britse technologieblog aan Senseg gevraagd of zijn technologie in de iPad 3 zit. Maar het antwoord was dat er pas na Apples aankondiging commentaar volgt. Eerder had het bedrijf al aangegeven dat er gesprekken met Apple waren.

Alle puzzelstukjes zijn niet echt een hard bewijs van de waarheid van dit gerucht. Maar er zit genoeg in om geloofwaardig te zijn.