Redactie

Geen 3D meer bij Philips, maar mogelijk wel OLED

TP Vision heeft stevige ambities. Ze willen nummer 1 worden in Europa. Hoe ze dat willen bereiken is voorlopig onduidelijk. En bij de huidige line-up is het duidelijk dat dit een overgangsjaar is. Maar er zitten wel een paar erg leuke verrassingen tussen.

TP Vision, de fabrikant van Philips-tv’s besliste begin dit jaar om 178 van de 238 bediendenjobs in hun vestiging in Zwijnaarde te schrappen. Geen goed nieuws voor de toekomst zo leek het, geruchten gingen de ronde dat TP Vision enkel nog op midrange- en instapmodellen wou focussen.

David Kou, General Manager TP Vision, liet echter een heel ander geluid horen. “We will be the number one in Europe.” Een niet mis te verstane boodschap, dat is duidelijk. Maar op de vraag om daar een tijdslijn of strategie op te kleven, bleef het stil. TP Vision wil focussen op Ambilight, Europees premium vakmanschap, beeldkwaliteit, geluidskwaliteit en smart tv. Een focus die overigens ongewijzigd is ten opzichte van vorig jaar. Of er nog topmodellen gingen komen, daarover was men zeer ontwijkend. Geen goed teken, al vermoeden we dat ze er toch zullen komen, want zonder die toppers is het waarschijnlijk niet eenvoudig om je naar de nummer 1-plaats te werken.

TP Vision is wel al het belangrijkste buitenlandse merk in China, en in Zuidoost-Azië zijn ze de nummer één, aldus Kou. Met die ervaring op zak willen ze nu ook het tij keren in Europa.

Over de ontslagen wou hij enkel kwijt dat deze kaderen in een verbetering van de operationele efficiëntie en een globale reorganisatie.

 

,

Ook TP Vision maakt nu net zoals Samsung gebruik van een allesomvattende beeldkwaliteit-index, de Picture Performance Index of PPI.

Nog een gevolg van de marketing-race tussen de verschillende merken is de aanduiding van de snelheid van het eigenlijke tv-paneel. Doorgaans is dat 50, 100 of 200Hz, en TP Vision was daar tot vorig jaar erg consequent in. Nu zijn ze echter overgeschakeld naar een aanduiding die meer in lijn is met de belangrijkste concurrenten. Die verwijst naar de ‘framerate’ en niet naar de echte refresh rate van het paneel. Zo hebben bijna alle UHD-tv’s een 200Hz framerate gekregen, terwijl er eigenlijk geen 200Hz UHD-panelen bestaan. Het gaat dus wel degelijk om 100Hz-panelen in combinatie met ‘backlight scanning’ (het aan en uit schakelen van de gehele backlight om tot scherpere beelden te komen). Geen goede ontwikkeling vinden we, maar er is weinig aan te doen.

Interessant nieuws was er voor de liefhebbers van OLED. TP Vision liet ons alweer een OLED-model zien (gebaseerd op een LG-paneel). De duidelijkste belofte die we konden losweken was: “Mogelijk komt er dit jaar een OLED-model.”

,

High Dynamic Range is een verplichting op de hogere modellen. HDR gaat ondertussen steevast samen met een breder kleurbereik. In dat opzicht is de line-up echter niet eenvoudig. De topmodellen dragen de benaming ‘Premium Color’ maar dat is niet echt synoniem met breder kleurbereik. Enkel de 7101 en 7181 bieden een echt breder kleurbereik (85% DCI). De 7600 en hoger (dus ook de 8000-reeks) bieden slechts een gewoon kleurbereik (72% DCI) maar verbeteren dat licht door een nauwkeurigere kleurverwerking. Opnieuw, niet erg duidelijk voor de consument.

HDR wordt dan weer aangeboden in twee smaken (zoals ook Samsung en LG dat doen). Vanaf de 6400 beschikt het toestel over HDR+, concreet betekent dat dat de tv HDR-beelden kan ontvangen en ook tonen, maar niet over een groter kleurbereik en/of lichtsterkte beschikt. HDR Premium is voorbehouden voor de toestellen die een hoger dan normale schermhelderheid bieden. In het geval van TP Vision zijn dat twee modellen: de 7601 en de 8601 die beide een piekhelderheid van 700 nit kunnen voorleggen. Er zijn geen modellen met het Ultra HD Premium-logo.

Wat HDR-standaarden betreft, ondersteunt TP Vision enkel HDR10 (Open HDR). Mocht er in de komende jaren voor tv-uitzendingen toch een andere standaard opduiken zoals de Technicolor/philips of BBC-standaard, dan kan die ‘mogelijk maar niet zeker’ via firmware aangebracht worden. Dolby Vision wordt zeker niet ondersteund.

Tot slot, alle HDR-toestellen bieden ook HDR-upscaling waarmee je de bestaande content een gedeeltelijke HDR-look kan geven. 

,

Ambilight blijft de unieke technologie van TP Vision. Ook dit jaar zijn de toestellen grotendeels voorzien van twee-, drie-, of vierzijdige Ambilight. Die reageert ook als je enkel muziek speelt, en daarvoor zijn ook verschillende visualisatiemodes voorzien. De woonkamer krijgt er wel een club-sfeertje mee. Voor het EK voetbal komt er weel een smartphone-app (Wave Your Flag) waarmee je de Ambilight de kleuren van de nationale vlaggen kan doen weergeven.

En dan is er natuurlijk de Ambilux. In plaats van leds gebruikt die picoprojectoren om achter de tv een waar landschap van kleur te tekenen. Bijzonder indrukwekkend, maar enkel voor wie veel plaats heeft. Je moet namelijk een 65 inch-tv kunnen plaatsen, met rondom nog minimaal één meter vrije ruimte.

Op smart tv-vlak merken we dat alle modellen gelanceerd worden met Android L, maar al zeer snel een update zullen krijgen naar Android M. Goed nieuws ook voor de eigenaars van een 2015 model. Die zullen namelijk ook een Android M upgrade krijgen. 

,

Full HD-toestellen vind je nu enkel nog in de instapmodellen, met andere woorden in de 4000- en 5000-reeks. De maximale schermmaat in die reeksen is 50 inch. De 4000-reeks beschikt niet over smart tv. In de 5000-reeks is de 5300 uitgerust met een basis smart tv-systeem, gebaseerd op Linux. Vermoedelijk gaat het om het vroegere systeem van Philips. De 5501 is het beste Full HD-toestel, en meteen ook het eerste toestel in de line-up met Android.

Er is nog een Full HD-model beschikbaar in de 6000-reeks, namelijk de 6401. Dat is in essentie een 5501, maar dan met tweezijdige Ambilight.

Wie het volledige overzicht van de modellen wat nauwkeuriger wil bestuderen kan het vinden bij de downloads onderaan dit artikel.

,

UHD zien we duidelijk bevestigd als de nieuwe norm. Vanaf de 6000-reeks zijn alle toestellen er mee uitgerust.

Wie echt op zoek is naar het allergoedkoopste Ultra HD-toestel vindt dat toch in de 4000-reeks. De 4900 is beschikbaar in 43 en 49 inch. Persoonlijk zouden we echter nooit voor UHD kiezen op een 43 inch, tenzij je er werkelijk heel dicht bij zit.

De 6101 is ook een instapper. Hij is voorzien van knappe, smalle stalen voeten, maar moet het doen zonder smart tv of Ambilight. Wie smart tv wil, moet een model hoger naar de 6401. Vanaf dit model is Ambilight standaard aanwezig.

De 6501 onderscheidt zich door een knappe Chrome Arch stand, en een nieuwe remote met infrarood in plaats van Bluetooth. Een kostenbesparende maatregel waardoor je de remote opnieuw moet richten naar de tv. De remote beschikt nog steeds over een toetsenbord aan de achterzijde, maar door aan de lange kant van de remote ook een grote IR-zender te plaatsen zou je hem niet zo precies moeten richten. Vanaf dit model beschik je over Perfect Natural Motion voor vloeiende en scherpe beelden en Micro Dimming Pro voor betere zwartweergave.

Nog een stapje hoger vinden we de 7101. Die is uitgerust met driezijdige Ambilight, en beschikt over een Wide Color Gamut (86% DCI).  Wie het toestel toch liever met een centrale stand ziet, kiest voor de 7181. Dit model is bovendien voorzien van een kleine speakerbalk onderaan voor krachtige audio.

En dan is er de 7601. Dit is een opvallend model, niet alleen met een heel mooi design, maar ook met bijzonder knap beeld. Dat dankt het vooral aan zijn Full Array-achtergrondverlichting met local dimming (128 segmenten). Voor een toestel in de 7000-reeks is dat een zeer opmerkelijke eigenschap, die je bij concurrenten over het algemeen enkel in de topmodellen vindt. De zwartweergave is uitstekend en het combineert dat bovendien met een 700 nit piekhelderheid (500 gemiddeld). Als klein minpunt merken we wel dat de 7601 geen Wide Color Gamut biedt.

Tot slot zijn er nog de topmodellen die op IFA vorig jaar werden getoond. De 8601 is voorzien van vierzijdige Ambilight, 700 nit piek helderheid en is uitgerust met zeer dunne kolomluidsprekers die magnetisch aan het scherm hangen. Je kan ze ook op een optionele voet zetten die het geluid nog verbetert dankzij extra luidsprekers in de voet. De 8901 Ambilux gebruikt driezijdige Ambilight projectoren, waardoor Ambilight nog indrukwekkender wordt. Misschien soms zelfs iets te indrukwekkend. De 9000-reeks is uiteindelijk nooit gelanceerd. Tussen de lijnen begrepen we dat het toestel geen Ultra HD Premium-logo verkrijgen en TP Vision heeft daarom besloten om het achter te houden. Het lijkt ons wel dat een deel van de technologie zijn weg gevonden heeft naar de 7600.

Wie het volledige overzicht van de modellen wat nauwkeuriger wil bestuderen kan het vinden bij de downloads onderaan dit artikel.

,

TP Vision verschijnt aan de start met een line-up die vooral erg mooie designs heeft. Op vlak van prestaties loopt dit aanbod echter achter bij heel wat concurrenten. Het lijkt ons alsof dit een line-up is uit een overgangsjaar. Zo vinden we geen enkel toestel dat 1000 nit piekhelderheid haalt en het breder kleurbereik is ook beperkter dan dat van concurrenten. Maar met de 7601 zet TP Vision wel een zeer interessant aanbod neer: full array-achtergrondverlichting met local dimming, en dat in een middenklasser. Met de juiste prijs zou dat een erg goed aanbod kunnen zijn.

Daarnaast blijft het afwachten of de nieuwe 8000-reeks en hopelijk ook een nieuwe 9000-reeks in het najaar het verschil met de concurrenten kan dichtrijden. Als TP Vision van Philips werkelijk de nummer 1 van Europa wil maken, zal het nodig zijn.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.