Er is weer veel speculatie dat de volgende iPhone niet uitgerust wordt met een hoofdtelefoonuitgang. Wie muziek wil beluisteren op zijn Apple-telefoon, zal moeten investeren in een speciale koptelefoon met Lightning-connector. Nieuwe, officieuze foto's van wat de iPhone 7 kan zijn, lijken de geruchten te bevestigen.

Over het schrappen van de hoofdtelefoonuitgang bij de iPhone wordt al langer gespeculeerd. Er zouden verschillende redenen zijn waarom Apple deze stap zou zetten. Zo neemt een hoofdtelefoonpoort relatief veel ruimte in, waardoor de iPhone niet dunner kan gemaakt worden. De Lightning-connector is heel wat dunner.

Technisch kan het. Nu al is iOS helemaal voorzien om geluid via de Lightning-kabel uit te sturen, zowel analoog als digitaal. Dat laatste is nieuw, want het opende de deur naar actieve hoofdtelefoons die hun stroom halen uit de telefoon en die beschikken over een ingebouwde DAC-chip.

Het signaal dat wordt uitgestuurd door een iPhone is een lossless stream van 48 kHz / 16 bit, al is de informatie daarrond wel wat vaag en is het is niet duidelijk of ook hi-resmateriaal rechtstreeks naar een DAC in een koptelefoon kan worden gestuurd. 

Er zijn al een aantal hoofdtelefoons met een Lightning-connector op de markt, zoals de Philips Fidelio M2L, Sony MDR-1ADAC en JBL Reflect Aware-in-ears. Ook de duurdere Audeze EL-8 kan met een Lightning-kabel worden uitgerust. 

Wie toch een hoofdtelefoon met een klassieke 3,5 mm jack wil blijven gebruiken, zal noodgedwongen moeten opteren voor een mobiele hoofdtelefoonversterker /DAC die muziek via een Lightning-kabel kan binnenhalen. Zo zijn er al verschillende modellen op de markt, zoals Sony's PHA-3 en de Oppo HA-2.

Merkwaardig genoeg zijn er nog geen Lightning-hoofdtelefoon van Beats, het hoofdtelefoonmerk van Apple. Vermoedelijk zouden die koptelefoons niet lang achterblijven als Apple inderdaad effectief een iPhone zonder hoofdtelefoonpoort lanceert. Ook aan andere merken verdient Apple iets, want voor het uitbrengen van een Lightning-toestel moet een fabrikant een licentiekost betalen.

Volgende week is er een event van Apple waar nieuwe (budget)iPhones en iPads verwacht worden. Geruchten lijken echter eerder aan te geven dat de stap naar enkel een Lightning-poort pas gezet wordt met de iPhone 7. En die wordt pas in september verwacht.