Beeld

Getest: nieuwe digicorder-interface Yelo TV

Op 3 april heeft Telenet een nieuwe interface naar de digicorder van vijfduizend gebruikers gestuurd. Voor de zomer volgt iedereen. Hoe zien Yelo TV er uit, hoe is de ervaring en wat is er nieuw?

Eerste indrukken

De nieuwe menu's zijn uitgevoerd in Full HD en de interface is in lijn gebracht met die van de Yelo TV-smartphone/tablet app. Combineer die twee dingen en je krijgt een grafisch zeer mooie interface.

De hele interface is ook transparant zodat je op de achtergrond steeds de huidige zender ziet, al stoort dat nooit de leesbaarheid. Artwork van films, series, maar ook van je opnames wordt overvloedig gebruikt.

Maar de aangenaamste verrassing is dat alles bijzonder vlot navigeert. De wijzigingen mogen dan cosmetisch zijn, in sommige schermen is de impact vrij groot en het is echt wel even wennen.

De Home-toets zet nu onderaan het scherm een lint met de belangrijkste opties. Standaard staat de tv-gids geselecteerd, links daarvan je opnames, rechts de tv-theek.

TV-kijken
De info-bar onderaan het scherm roep je nog steeds op door even op 'OK' te klikken. Ze bevat info van het huidige programma, maar geeft nu ook wat het volgende programma is. Klik je dan naar rechts kan je van hieruit rechtstreeks naar het 'Op Aanvraag' deel van deze zender gaan (denk aan VRT 'Ooit gemist').

Een handig nieuwtje is de zappperbar. Druk tijdens het kijken op het pijltje naar boven of onder en er verschijnt links van het scherm een lijst met alle zender iconen. Daar kan je dan snel doorlopen en een nieuwe zender selecteren.

TV-Gids
De TV-gids is waarschijnlijk het ingrijpendst veranderd. Het is dan ook echt even wennen aan het nieuwe uiterlijk. Vroeger had je acht zenders op een pagina en die pagina wijzigde enkel als je met de pijltjes aan de bovenste of onderste rand van het scherm kwam.

Nu is de gebruikersinterface 'Center Focused'. De lijn in het midden van het scherm is de geselecteerde zender (Prime Star+1 op onze foto) en zodra je de pijltjestoetsen gebruikt verschuift het hele scherm. De lijn in het midden blijft echter centraal staan en toont de volgende geselecteerde zender. De gids toont ook nog slechts zeven zenders en is daardoor heel wat luchtiger, maar geeft wel de indruk dat je minder info ziet.

Wie opneemt vanuit de EPG merkt nog een wijziging. Het dialoogvenster met opname-opties dat je steevast te zien kreeg is nu een aparte optie in het menu geworden. Opnemen gaat dus met een klik minder, maar wie bijvoorbeeld een volledige reeks wil opnemen mag niet vergeten achteraf de opname-opties te wijzigen.

,

Opnames
De opnames staan nog steeds per dag gerangschikt en gegroepeerd per tv-reeks. Zenders zijn nu ook met iconen gemarkeerd en kleine afbeeldingen maken het allemaal wat grafischer. Druk je in de lijst op het pijltje naar boven dan kom je bij de oudste opnames terecht. Je kan dat ook zien aan de nummers in de linkerbovenhoek, en aan de dubbele lijn die het begin en het einde van de lijst scheidt.

Zoeken
Alle zoekfuncties zijn nu samengebracht op één plaats in het hoofdmenu. Van daar uit zoek je in je opnames, de TV-gids, of de TV-theek. Tekst typ je ofwel in via de nummer-toetsen op de remote (sms-stijl) of via een handig lint op het scherm waarin je links of rechts gaat om een letter te selecteren.

TV-theek
Deze is grafischer gemaakt. Vooral de carroussel met films of reeksen ziet er prima uit.

Over het gekozen lettertype voor de korte inhoud zijn we iets minder tevreden, het leest niet echt aangenaam. Telenet bevestigde ondertussen al dat dat in juni aangepast wordt.

In de TV-Theek kan je ook Favorieten aanduiden. Helaas kan je er geen reeksen in plaatsen, enkel afzonderlijk afleveringen. We hadden gehoopt van uit zo'n favoriete aflevering dan snel naar de volledige reeks te kunnen om te kijken of er nieuwe afleveringen zijn, maar dat kan voorlopig niet. Beschouw het momenteel dan ook eerder als een soort van 'deze bekijk ik later wel' lijst. Telenet bekijkt of het de optie om reeksen toe te voegen kan aanbieden.

DLNA-speler
Het belangrijkste nieuwtje: de digicorder is nu ook een DLNA-mediaspeler. Wie op een DLNA-server op zijn thuisnetwerk foto, muziek en film bewaart kan die nu op de digicorder bekijken. Daarvoor moet je digicorder wel aangesloten zijn op een Home Gateway, het is immers essentieel dat hij de servers op je thuisnetwerk kan vinden.

Formaat-ondersteuning is altijd het belangrijkste pijnpunt voor DLNA-spelers en dat is hier niet anders. Al zijn de eerste resultaten helemaal niet slecht.

  • Voor foto's kan de speler overweg met jpg, gif en png.
  • Voor muziek is dat mp3 en aac. De speler toont eventuele album art en tag informatie van je muziekbestanden. Flac, wav en wma zijn niet ondersteund.
  • Voor video kan je gebruik maken van MPEG2, XVid (maar geen Divx) en H.264 (in mp4 en mkv containers). Helaas ondersteunt de speler geen enkele vorm van ondertitels. Ook DTS soundtracks zijn niet ondersteund en wie Dolby Digital (of AC3) soundtracks wil gebruiken moet die optie activeren in de instellingen (onder 'Digicorder, aansluitingen' Dolby Digital -> Ja).

,

De speler is dus zeker niet volledig maar biedt wel al een aardige start. We vonden tijdens onze testen ook nog wel een paar kleine bugs. Wanneer we op 'stop' drukten kregen we soms ongevraagd het eerste muzieknummer in de lijst te horen. Probeer je een niet-ondersteund bestand af te spelen dan gaat de digicorder daar heel onelegant mee om. Je krijgt namelijk geen enkele feedback, en in een paar gevallen weigerde de speler daarna nog andere bestanden te spelen.

We gaven onze eerst bevindingen alvast door aan Telenet zodat er aan verbetering gesleuteld wordt. Het is duidelijk dat er in de komende maanden nog wel een aantal updates zullen gebeuren.

Conclusie
Een hele fijne nieuwe interface en een verdienstelijke DLNA-speler, ook al is die niet volledig. Telenet werkt ook al aan een aantal kleine verbeteringen hier en daar, dus wie weet wordt het er in de komenden weken of maanden nog beter op.

Wanneer is hij er?
Als je nog niet bij de eerste 5000 zit zal je nog wat geduld moeten oefenen. Vanaf 18 april is Yelo TV (zo heet de nieuwe ervaring) beschikbaar in 41 gemeenten. De volledige lijst vind je hier. Daarna komen geleidelijk andere gemeentes aan de beurt, voor de zomer zou iedereen toegang moeten hebben tot de nieuwe menu's, aldus de persdienst van Telenet. Op de Telenet-site zelf wordt gewag gemaakt van "midden mei".

De update komt niet automatisch op je digicorder terecht, hij is te installeren via de rode knop op kanaal 444 (Yelo TV-kanaal). Overschakelen is geen verplichting, maar is wel een irreversibele beslissing. Je kan dus niet terug naar de oude menu's eens je de overschakeling gedaan hebt.

Om de nieuwe HD-interface te gebruiken, moet je over de volgende zaken beschikken:

  • Het recentste model HD Digicorder (AD2100, in zwarte of grijze uitvoering)
  • Een HD Ready TV, aangesloten op de HD Digicorder via HDMI

Klanten die momenteel een oudere HD Digicorder huren hebben kunnen hem omruilen voor 39 euro. Huur je al vijf jaar een digicorder dan wordt die kost geschrapt. En heb je momenteel een oude Digibox of SD Digicorder in huis, dan valt die kost ook weg. In dat geval betaal je vanaf dan wel de huur van HD Digicorder natuurlijk.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.