Op 3 april heeft Telenet een nieuwe interface naar de digicorder van vijfduizend gebruikers gestuurd. Voor de zomer volgt iedereen. Hoe zien Yelo TV er uit, hoe is de ervaring en wat is er nieuw?

Eerste indrukken

De nieuwe menu's zijn uitgevoerd in Full HD en de interface is in lijn gebracht met die van de Yelo TV-smartphone/tablet app. Combineer die twee dingen en je krijgt een grafisch zeer mooie interface.

De hele interface is ook transparant zodat je op de achtergrond steeds de huidige zender ziet, al stoort dat nooit de leesbaarheid. Artwork van films, series, maar ook van je opnames wordt overvloedig gebruikt.

Maar de aangenaamste verrassing is dat alles bijzonder vlot navigeert. De wijzigingen mogen dan cosmetisch zijn, in sommige schermen is de impact vrij groot en het is echt wel even wennen.

De Home-toets zet nu onderaan het scherm een lint met de belangrijkste opties. Standaard staat de tv-gids geselecteerd, links daarvan je opnames, rechts de tv-theek.

TV-kijken
De info-bar onderaan het scherm roep je nog steeds op door even op 'OK' te klikken. Ze bevat info van het huidige programma, maar geeft nu ook wat het volgende programma is. Klik je dan naar rechts kan je van hieruit rechtstreeks naar het 'Op Aanvraag' deel van deze zender gaan (denk aan VRT 'Ooit gemist').

Een handig nieuwtje is de zappperbar. Druk tijdens het kijken op het pijltje naar boven of onder en er verschijnt links van het scherm een lijst met alle zender iconen. Daar kan je dan snel doorlopen en een nieuwe zender selecteren.

TV-Gids
De TV-gids is waarschijnlijk het ingrijpendst veranderd. Het is dan ook echt even wennen aan het nieuwe uiterlijk. Vroeger had je acht zenders op een pagina en die pagina wijzigde enkel als je met de pijltjes aan de bovenste of onderste rand van het scherm kwam.

Nu is de gebruikersinterface 'Center Focused'. De lijn in het midden van het scherm is de geselecteerde zender (Prime Star+1 op onze foto) en zodra je de pijltjestoetsen gebruikt verschuift het hele scherm. De lijn in het midden blijft echter centraal staan en toont de volgende geselecteerde zender. De gids toont ook nog slechts zeven zenders en is daardoor heel wat luchtiger, maar geeft wel de indruk dat je minder info ziet.

Wie opneemt vanuit de EPG merkt nog een wijziging. Het dialoogvenster met opname-opties dat je steevast te zien kreeg is nu een aparte optie in het menu geworden. Opnemen gaat dus met een klik minder, maar wie bijvoorbeeld een volledige reeks wil opnemen mag niet vergeten achteraf de opname-opties te wijzigen.