Belgen hebben er lang op moeten wachten, maar nu is Google Music ook bij ons beschikbaar. De dienst streamt eigen muziek naar Android-smartphones én verkoopt ook muziek. De dienst was al een tijdje beschikbaar in de V.S. en in de grote Europese landen. Nederland valt alsnog buiten de boot.

Google Music is een verlengstuk van de Google Play-winkel, en is in de eerste plaats gericht op Android-bezitters. Gebruikers van de dienst kunnen tot 20.000 tracks naar de cloud van Google uploaden vanaf hun eigen pc. Daarna is de eigen muziekcollectie gemakkelijk toegankelijk op de telefoon of tablet, om te stream maar ook meteen naar het mobiele toestel te downloaden.

De dienst is daarmee heel vergelijkbaar met iTunes Match, de cloudfunctie van Apple. Lange tijd was het grote verschil dat je bij Apple niet alle tracks moest uploaden, maar enkel de liedjes die Apple niet in zijn bibliotheek had zitten. Dat spaarde heel wat uploadwerk, wat in een land met internetlimieten interessant was. Ondertussen heeft Google Music ook die 'matchingtechnologie'.

iTunes Match zit ook volledig ingebed in het Apple-systeem en kost ook net geen 25 euro per jaar. Via officieuze apps kan je wel muziek die bij Google Music geparkeerd staat op een iPhone beluisteren.