Nokia stelt twee smartphones voor die één eigenschap delen: ze hebben een 6-inch scherm. De meeste aandacht gaat echter naar de Lumia 2520, de eerste tablet van de Finse telefoonbouwer. De drie toestellen werden dinsdag voorgesteld op een groots even in Abu Dhabi.

Er waren al enorm veel geruchten over de Lumia 2520, dat tijdens de ontwikkeling bekend stond onder de codenaam 'Sirius'. Zelfs de gelekte foto's blijken te kloppen. De Lumia 2520 is inderdaad een 10,1 inch tablet met een ontwerp dat heel sterk op die van de Lumia-telefoons lijkt. Dat betekent wat afgeronde hoeken, een hoogkwalitatieve behuizing en opvallende kleuren.

De Lumia 2520 draait Windows RT 8.1, en wordt vergezeld door een aantal speciale apps. Zoals Nokia Director, om eigen video's te bewerken en delen, en Storyteller, een app die het eigen foto's en video's op een kaart plaatst.

De Nokia-tablet is ontworpen om zeer mobiel te zijn, zei Nokia-baas Steve Elop tijdens de presentatie. Het weegt weinig, beschikt over 4G, biedt een autonomie van tien uur en kan binnen het uur voor tachtig procent opgeladen worden.

 

Nokia haalt wel een heel interessant argument aan waarom de Lumia 2520 zeer geschikt is voor buitengebruik. Het scherm zou leesbaar blijven, zelfs al gebruik je de tablet in de volle zon. Op z'n best lukt dat bij pakweg een iPad enkel als je de helderheid helemaal opendraait - en dan is de batterij vliegensvlug leeg.

De Lumia 2520 heeft - ook typisch Nokia om daar de nadruk op te leggen - heel wat cameratechnologie aan boord. Foto's worden genomen aan 6,7 megapixel, met behulp van een Zeiss-lens. Nokia werkt al langer met die legendarische lensfabrikant samen, en het is de eerste keer dat Zeiss een lens levert voor een tablet.

Een exacte verschijningsdatum is nog niet bekend voor de Benelux, of een prijs. In de V.S. kost de Lumia 2520 499 dollar. Samen met de tablet zal een optioneel los toetsenbord beschikbaar zijn met een extra accu ingebouwd en twee USB-poorten.