Onderhoudend, informatief én in hoge definitie: met de nieuwe reeks IMAX-documentaires van Omniversum@home haal je de IMAX-ervaring naar je woonkamer of thuisbioscoop. De nieuwe natuur- en special interest documentaires komen in een dubbelverpakking met een Blu-ray disc en dvd, zodat ze zowel voor oudere als nieuwe spelers geschikt zijn.

IMAX?
De naam IMAX doet bij heel wat bioscoopbezoekers een belletje rinkelen, maar wat het label eigenlijk inhoudt blijft voor velen een vraag. In wezen is IMAX (afgeleid van het Franstalige l’Image Maximale) een formaat dat gericht is op een hoogwaardige bioscoopbeleving op ultragroot scherm.

Het start al bij het opname- en productieproces, waarbij 70mm-film wordt gebruikt in plaats van de traditionele 35 millimeter-frames. Dat filmformaat laat toe om opnames in ultrahoge definitie te maken, met het oog op een ongeëvenaarde beeldkwaliteit.

Echte IMAX-theaters – er zijn er zo’n 400 wereldwijd – projecteren de beelden op een enorm koepelvormig scherm, dat gevoed wordt door een state-of-the-art projectiesysteem. Goed voor een onnavolgbare kijkervaring in vergelijking met een klassieke bioscoop, al zitten er wel enkele praktische nadelen vast aan het formaat.

IMAX maakt bijvoorbeeld gebruik van veel meer filmframes dan een normale film, zodat een opname van 45 minuten al snel goed is voor 4,5 kilometer film... Daarnaast maken de speciale camera’s en het gebruik van grootformaat film het productieproces een stuk duurder dan bij een normale film.

De speelduur van een doorsnee IMAX-film beperkt zich dan ook tot zo’n 45 minuten. Gesneden koek voor natuur- en geschiedkundige documentaires, en daar maakt Omniversum – het enige IMAX-grootbeeldfilmtheater in Nederland – nu dankbaar gebruik van om een reeks IMAX-films naar de huiskamer en thuisbioscoop te brengen onder het label Omniversum@home. De nieuwe releases worden te koop aangeboden in een combipakket, dat zowel een dvd- als Blu-ray-versie van de titel in kwestie bevat.