Het Mobile World Congress is de thuishaven van operators, smartphonebouwers en tabletboeren. Maar er duiken ook namen op die je niet zou verwachten, zoals Harman. We kregen er onder meer de kans op met de revolutionaire N90Q aan de slag te gaan.

Op zich is de aanwezigheid van een partij als Harman niet zo vreemd. Mobiele telefoons en tablets zijn belangrijke bronnen van muziek geworden en ook de markt van audio-accessoires - denk aan hoofdtelefoons - is uitermate belangrijk. Bovendien zijn heel wat smartphonebouwers op zoek naar technologie om hun handsets beter te doen klinken, wat hen doet aankloppen bij firma's als Harman en Dolby. Die laatste leurt op MWC met software om bijvoorbeeld smartphones virtueel surroundmogelijkheden te geven. Zo toont Lenovo op zijn stand de A7000, de eerste smartphone met Dolby Atmos ingebouwd.

Harman van zijn kant creëerde samen met OnePlusOne een bundel met de prijsbrekende smartphone en passende JBL E1-in ear-oortelefoond. In de V.S. verscheen vorig jaar ook een Harman Kardon-editie van de HTC One (M8), terwijl ook voor de opvolger van dat toestel (de M9) met de audiogroep werd samengewerkt. "Voor ons is dit de eerste keer dat we op MWC staan", zegt Annemiek Heuvelmans, Senior Manager Public Relations & Brand Communications EMEA bij Harman. "We kondigen hier een aantal producten aan, maar willen ook potentiële partners ontmoeten." Er kan bijvoorbeeld ook met operatoren gesproken worden over bundels van smartphones en audioproducten.