Geluid

Harman zet in op multiroom en Google Cast

Na een valse start een jaar of twee geleden, is de Harman-groep klaar met nieuwe multiroomproducten. Opvallend: voor Harman-Kardon en JBL volgt het voor elk zijn eigen strategie.

Ooit was de Harman-groep van plan om een multiroom-platform te bouwen die dan door alle merken zou worden gebruikt. Inmiddels zijn de plannen veranderd, onder meer omdat Google met Google Cast een mooi streaming-oplossing heeft bedacht. Voor JBL wordt volledig op Google Cast ingezet. Op IFA was de aandachtstrekker bij het hippe merk de Playlist, een speaker die enkel via casting vanaf een smartphone of tablet muziek kan ontvangen.

Omdat Google Cast inmiddels door alle belangrijke diensten wordt ondersteund, is de Playlist daarmee een behoorlijk universele speaker. Onder andere TuneIn, Spotify, Deezer, Qobuz en Tidal hebben nu een Google Cast-functie in hun apps.

Onze eerste indruk van de Playlist was behoorlijk positief, ook wel dankzij het aangename prijskaartje van circa 180 euro. Echt multiroomfunctionaliteit biedt Google Cast niet, maar je kunt wel meerdere Playlist-speakers met elkaar verbinden en zo toch een huis met muziek vullen.

,

Bij Harman Kardon wordt er gekozen voor een uitgebreidere aanpak. Ja, ook Google Cast zal in de vijf nieuwe Omni+-producten ondersteund worden. Maar daarnaast biedt Harman Kardon nog altijd een eigen app met ingebakken diensten aan. Vermoedelijk moet je ook via de eigen app werken voor het multiroom-aspect.

Ook kies je via de Harman-app muziekbestanden die je over het netwerk streamt. De ondersteuning van bestanden tot 192 kHz / 24-bit is een belangrijk uithangbord voor het systeem.

Veelzijdigheid is duidelijk de boodschap bij de Omni+-toestellen, want ook Spotify Connect is ingebakken. Wie nog een optie zoekt, kan ook gaan voor Bluetooth-streaming. 

De drie speakers die de Omni+-etiket dragen zijn de Omni 10+, Omni 20+ en Omni 50+. De eerste twee zijn vaste speakers voor thuisgebruik, de laatste is draagbaar, is spatwaterbestendig en kan ook de tuin mee in. De Omni 50+ konden we kort uitproberen; indrukwekkend is de ergonomie en de stevige bassen die via de basreflex aan de achterkant verspreid worden. 

In het assortiment rest er nog de Omni Bar+ (een soundbar) en de Omni Adapt+, een adapter die de streamingmogelijkheden naar een bestaande hifi brengt. Overigens zouden de Omni-producten van de eerste generatie nog samenwerken met de nieuwe toestellen van Harman Kardon, zegt de fabrikant. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.