Mark Shuttleworth, CEO van Linux-bedrijf Canonical, zegt dat Apple een gigantische voorraad schermen met saffierglas heeft ingekocht. Opmerkelijk gegeven: de schermen hebben wellicht een diameter van 4,5 inch, groter dan de display van de huidige iPhone. Shuttleworth maakte de opmerking in een interview met Gigaom.

De CEO weet van de aankoop omdat hij aasde op dezelfde voorraad display's. Hij wou die gebruiken in een eigen Ubuntu-telefoon, de Edge. Volgens Shuttleworth gaat het om een hoeveelheid schermen geschikt voor drie jaar productie. De opmerking ondersteunt een eerder bericht dat Apple 200 miljoen harde saffierdisplays had ingekocht. 

Maar het is de vraag of de displays voor de iPhone moeten dienen of voor een ander product. Er circuleert ook al een tijdje een gerucht dat Apple een phablet-achtig toestel wil uitbrengen. Geruchten zijn er echter in overvloed als het Apple betreft.

Hoewel de meeste merken liever doorlopend onderdelen aankopen in functie van de vraag, heeft Apple inderdaad de gewoonte om vooraf een grote hoeveelheid van een bepaald onderdeel in te kopen. Dat getuigt van zelfvertrouwen, maar bespaart geld en kan soms er voor zorgen dat concurrenten geen gelijkaardige onderdelen kunnen inkopen.