Sony was het tweede merk dat op woensdag IFA mocht openen. Zoals gewoonlijk loste het Japanse bedrijf een stortvloed aan nieuwe producten, incluis highendaudio, een gebogen led-tv en een draadloze lens voor smartphones.

Op de presentatie zelf stond een vlotte Sony-baas Kazuo Hirai lang stil bij de Xperia Z1, het nieuwe vlaggenschip onder de smartphones bij Sony en opvolger van de succesvolle Z. De Z1 beschikt over een 5 inch scherm - dat op eerste zich een breder kijkhoek biedt dan bij de Z - en een 20 megapixelcamera. De nieuweling is zoals de meeste nieuwe Xperia-apparaten water- en stofdicht.

Heel apart zijn de Cyber-shot QX10 en QX100, een nieuw concept in fotoland. Op eerste zich lijken ze wel lenzen die je op een camerabody schroeft. Maar eigenlijk zijn het autonome, volwaardige camera's die een draadloze verbinding maken met een smartphone. Via NFC is dat zo gefikst. De telefoon fungeert dan als scherm en bediening. 

Het idee is dat je met de WiFi-lenzen een stevig fotografische upgrade aan je telefoon kan geven. Hirai benadrukt ook dat de QX10 en QX100 ook met Android-apparaten van andere merken kan werken. Er is ook een app voor de iPhone. Prijzen variëren tussen circa 250 en 400 euro.