De Belgian Anti-piracy Federation heeft afgelopen jaar 35 procent meer dossiers behandeld dan in 2008. Ze verwijderde 1,2 miljoen links naar illegaal materiaal en pakte zowel namaakproducten als online advertenties aan.

Online strijdt BAF onder meer tegen advertenties die gekopieerde films, muziek en games aanbieden. In Luxemburg haalde de organisatie 43 websites offline die volgens haar tienduizenden films, games en muziekbestanden aanboden in streamingvorm.

Voor fysieke namaak werden er 381.000 goederen in beslag genomen door douane- en politiediensten. Tegenover 2008 is er een stijging van dertien procent, al spreekt BAF van een verdubbeling als we kijken naar kopieën van films, muziek, series en games.

Ook Belgisch entertainment
BAF benadrukt dat piraterij ook de Belgische entertainmentsector treft. Zo werd de film Loft illegaal gefilmd in de bioscoopzaal om nadien op internet te circuleren. Ook de dvd-versie lekte twee weken voor de release uit op internet. Bij Dossier K kon de bioscoopopname worden verijdeld.

Vlaamse televisieprogramma's zijn eveneens populair. BAF verwijderde naar eigen zeggen meer dan vierduizend afleveringen in totaal.

Wetsvoorstellen
De organisatie is blij dat de politici tegenwoordig ook nadenken over het probleem van piraterij. BAF verwijst daarbij naar de twee voorstellen van Groen/Ecolo en MR. Al is het enthousiasme beperkt.