Redactie

Heel wat meer piraterijzaken voor BAF

De Belgian Anti-piracy Federation heeft afgelopen jaar 35 procent meer dossiers behandeld dan in 2008. Ze verwijderde 1,2 miljoen links naar illegaal materiaal en pakte zowel namaakproducten als online advertenties aan.

Online strijdt BAF onder meer tegen advertenties die gekopieerde films, muziek en games aanbieden. In Luxemburg haalde de organisatie 43 websites offline die volgens haar tienduizenden films, games en muziekbestanden aanboden in streamingvorm.

Voor fysieke namaak werden er 381.000 goederen in beslag genomen door douane- en politiediensten. Tegenover 2008 is er een stijging van dertien procent, al spreekt BAF van een verdubbeling als we kijken naar kopieën van films, muziek, series en games.

Ook Belgisch entertainment
BAF benadrukt dat piraterij ook de Belgische entertainmentsector treft. Zo werd de film Loft illegaal gefilmd in de bioscoopzaal om nadien op internet te circuleren. Ook de dvd-versie lekte twee weken voor de release uit op internet. Bij Dossier K kon de bioscoopopname worden verijdeld.

Vlaamse televisieprogramma’s zijn eveneens populair. BAF verwijderde naar eigen zeggen meer dan vierduizend afleveringen in totaal.

Wetsvoorstellen
De organisatie is blij dat de politici tegenwoordig ook nadenken over het probleem van piraterij. BAF verwijst daarbij naar de twee voorstellen van Groen/Ecolo en MR. Al is het enthousiasme beperkt.

,

De groene partijen zijn voorstander van een forfaitair bedrag dat providers voor elke klant moeten betalen. In ruil worden de illegale downloads gelegaliseerd. “Dit systeem lijkt ons niet aangewezen, omdat er dan voor de consument nog weinig reden zou zijn om legaal te downloaden, alsook voor de entertainmentsector om nog verder te investeren in legale downloadplatformen”, zegt Christophe Van Mechelen, manager van BAF.

Het voorstel van MR leunt vooral aan bij het Franse Hadopi-plan. Dat stelt dat downloaders van illegale bestanden eerst een waarschuwing en een boete krijgen, voordat hun internetverbinding wordt beperkt.

Vinger naar providers
BAF zegt niet expliciet dat het dit voorstel steunt, maar zegt wel dat het pleit voor een samenwerking met de providers. “Zij kunnen dit technisch klaarspelen”, klinkt het. Zo is er vandaag al een samenwerking voor het verwijderen van illegale nieuwsgroepen.

Of de providers dat effectief zien zitten is twijfelachtig. In het verleden hebben grote spelers zoals Belgacom en Telenet immers al laten verstaan dat ze geen zin hebben om politie te spelen voor hun eigen klanten.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.