De groene partijen zijn voorstander van een forfaitair bedrag dat providers voor elke klant moeten betalen. In ruil worden de illegale downloads gelegaliseerd. “Dit systeem lijkt ons niet aangewezen, omdat er dan voor de consument nog weinig reden zou zijn om legaal te downloaden, alsook voor de entertainmentsector om nog verder te investeren in legale downloadplatformen”, zegt Christophe Van Mechelen, manager van BAF.

Het voorstel van MR leunt vooral aan bij het Franse Hadopi-plan. Dat stelt dat downloaders van illegale bestanden eerst een waarschuwing en een boete krijgen, voordat hun internetverbinding wordt beperkt.

Vinger naar providers
BAF zegt niet expliciet dat het dit voorstel steunt, maar zegt wel dat het pleit voor een samenwerking met de providers. “Zij kunnen dit technisch klaarspelen”, klinkt het. Zo is er vandaag al een samenwerking voor het verwijderen van illegale nieuwsgroepen.

Of de providers dat effectief zien zitten is twijfelachtig. In het verleden hebben grote spelers zoals Belgacom en Telenet immers al laten verstaan dat ze geen zin hebben om politie te spelen voor hun eigen klanten.

2/2
gerelateerde items