De elektriciteitsprijzen swingen al een tijd de pan uit, iets waar je als consument weinig aan kan veranderen. Wat je wel zelf kan doen, is je energiekosten onder controle houden door het stroomverbruik in huis te beperken.


In het grotere plaatje verdienen onze televisies wat specifieke aandacht als het over het stroomverbruik gaat, en dat om twee verschillende redenen. Ten eerste was het verbruik van een tv-toestel tot een tweetal jaar geleden echt wel pittig te noemen. Omdat een doorsnee consument niet om de drie jaar van televisie verandert, is dat een factor waar heel wat mensen ook vandaag nog rekening mee moeten houden. Ten tweede draaien onze televisies lange uren in de woonkamer, waardoor het totaalverbruik per jaar oploopt. De toename van het aantal functies op moderne tv’s maakt het zelfs nog aantrekkelijker om langer voor de buis te blijven hangen.

Gelukkig hebben alle televisiefabrikanten de voorbije jaren sterk gewerkt aan het inperken van het stroomverbruik, een tendens die zich ook in 2012 gewoon lijkt verder te zetten. Kortom, je volgende toestel zal sowieso efficiënter met energie omspringen.