Er is veel verontwaardiging over het verdwijnen van de hoofdtelefoonjack op de nieuwe iPhone 7. Maar is het nu echt een slechte zaak voor muziekliefhebbers?

Even de feiten: Apple stelde woensdagavond zoals verwacht een nieuwe generatie iPhones voor. Zoals voorheen is er een iPhone 7 en een iPhone 7 Plus. De eerste heeft een scherm van 4,7 inch waarop 1.334 x 750 pixels tonen, de Plus-versie een Full HD-display van 5,5 inch. Nieuw dit jaar zijn onder andere een lichtgevoeligere, dubbele camera aan de achterkant, een waterbestendige behuizing, snellere hardware en een nieuwe donkere zwarte versies. De vorige kleuredities blijven bestaan.

Beide versies zijn heel gelijkend qua technische specificaties, al zijn er hier en daar wel belangrijke verschillen. Het scherm van de iPhone 7 Plus is bijvoorbeeld is scherper (401 vs 326 ppi) en de grotere Apple-telefoon heeft een 2x optische zoom.

Het design van de nieuwe iPhone 7 bouwt duidelijk verder op het iPhone 6-ontwerp.  Wat het meeste opvalt, is dat Apple deze keer veel aandacht besteedde aan audio. De nieuwe iPhone krijgt stereospeakers en – en hier is veel heisa over – verliest zijn 3,5 mm hoofdtelefoonuitgang. Apple gaf tijdens zijn keynote verschillende redenen waarom de jack verdwijnt, maar in essentie komt het neer op ‘de jack stond in de weg van een dunner design’ en ‘er is een opportuniteit om geld te besparen en misschien wel te verdienen’.