Welke invloed heeft een ‘groen’ tv-toestel op het energieverbruik in huis, en welke grootverbruikers wegen het hardst door in de eindafrekening? We brengen het in kaart in FWD Magazine 31. Wil je de oefening overdoen voor je eigen situatie, dan zet ons rekenblad je op de goede weg.

Onze televisies hebben de voorbije jaren een gedaanteverandering ondergaan met de opkomst van nieuwe schermtechnologieën zoals lcd, plasma en LED-lcd. Nieuwe functies zoals mediaspelers en internettoegang maken de toestellen veelzijdiger dan ooit.

Dat die mooie televisies ook meer stroom verbruikten, was een aantal jaar geleden misschien geen grote zorg, maar stijgende energiefacturen en een groeiend ecologisch bewustzijn hebben daar verandering in gebracht.

Ruimere kijk op de zaak
De televisie is natuurlijk niet de enige energieverbruiker in huis, onze hele thuisomgeving wordt digitaal. Heel wat van die elektronische apparaten en gadgets staan vaak permanent aan, ook al is dat misschien niet altijd nodig.

Dat brengt ons bij een logische vraag: moeten we ons zorgen maken over het verbruik van onze av-apparatuur en dringend naar groenere alternatieven uitkijken? Of loopt het allemaal zo’n vaart niet?

Wij gingen aan de slag met meters en tabellen, en brachten de concrete resultaten en onderlinge verhoudingen in kaart. Onze bevindingen lees je onverbloemd in het nieuwe nummer van FWD Magazine, dat nu in de kiosk ligt.

Zelf aan de slag in eigen huis
In datzelfde artikel vind je ook tips die je op je eigen situatie kan toepassen om het stroomverbruik in te perken. Een verbruikscijfer en het nodige meetwerk zijn een eerste stap, maar hoe verwerk je die cijfers? Met de tabel die je onderaan deze pagina kan downloaden is het kinderspel.

Je hebt drie soorten gegeven nodig: het ‘standby’-verbruik van je elektrische toestellen (het toestel is uitgeschakeld maar wel verbonden met het stroomnet), het ‘aan’-verbruik (het toestel bij normaal gebruik) en het aantal uren per dag dat het toestel actief is.

Voor toestellen zoals de (vaat)wasmachine ga je na hoeveel ze verbruiken per beurt en hoe vaak je ze gebruikt per jaar. Vergeet ook niet om bovenaan je totaalverbruik op jaarbasis in te vullen en de kostprijs die jouw netbeheerder aanrekent voor elektriciteit.

Zodra je die cijfers genoteerd hebt voor alle toestellen in huis, kan je ze in de geelgekleurde vakjes in de tabel invullen. Het rekenblad calculeert dan het eindresultaat voor je.

Natuurlijk kan je de tabel naar believen aanvullen met andere toestellen die je in huis hebt. Veel meet- en rekenplezier!