In het huidige klimaat van smartphones, tablets en computers springen er vier grote ecosystemen uit: Microsoft, Google, Amazon en Apple. Het woord 'ecosysteem' klinkt heel zwaar, maakt duidt gewoon het totaalplaatje aan. Kies je pakweg voor een Android-telefoon van Samsung, dan kies je tegelijkertijd ook voor de apps en games die via de Google Play-winkel worden aangeboden, de ingebakken functies van Android en de bijhorende diensten (zoals online backup of een zoek-mijn-telefoon-functie). Hieronder vind je per platform oof ecosysteem de voor- en nadelen opgesomd.

Alle vier proberen ze de gebruiker zo diep mogelijk in hun ecosysteem te lokken. Want eens je ergens instapt, is het moeilijk om opnieuw te veranderen. Maar hoe kom je in zo’n ecosysteem terecht? Meestal toevallig, soms bewust. Microsoft heeft in elk geval een stapje voor, want Windows is het meest dominante besturingssysteem op de markt. De kans is groot dat je denkt dat je al in het kamp van Microsoft zit, maar niets is minder waar.

De verschillende ecosystemen zijn soms heel nauw verbonden met elkaar. Waar wordt dan de keuze gemaakt? Dat gebeurt vaak bij je eerste tablet of smartphone. Daarop draait waarschijnlijk een van de drie grote besturingssystemen: Android (Google), Windows of iOS (Apple). Zodra je twee toestellen uit dezelfde stal hebt, begint het ecosysteem zich steeds meer te sluiten. Heb je een tablet, smartphone en computer met hetzelfde systeem? Dan is de kans groot dat je niet snel meer zal omschakelen.

Onafhankelijk

Je volledig verdiepen in een ecosysteem kan voldoening geven wanneer alle noden worden vervuld, maar zorg er nog altijd voor dat je alternatieven achter de hand hebt. Gebruik desnoods twee clouddiensten tegelijk, zodat je niet afhankelijk bent van een uniek systeem als een overstap zich opdringt. Doe hetzelfde met je mailbox, kalender of online fotodienst. Het kan nooit kwaad om een andere dienst eens van dichterbij te bekijken. Met oogkleppen op weet je nooit of het gras groener is aan de overkant.

Dropbox

Een van de grootste troeven die de vier grote ecosystemen beloven, is online opslag. Het is daarom ook heel belangrijk dat een ecosysteem bij elkaar wordt gehouden door een uitstekend cloudopslagsysteem. Hoe meer in elkaar verweven, hoe moeilijker je uit een ecosysteem stap.

Wil je liever die vrijheid behouden, dan loont het wel de moeite om onafhankelijke clouddiensten te proberen zoals Dropbox of Box. Beide hebben op nagenoeg elk platform wel een toepassing met bijna dezelfde functionaliteiten als de grote vier ecosystemen. Bovendien zijn ze dikwijls guller in hun gratis opslagcapaciteit.