De 'Nano' in de naam van Philips' nieuwste soundbar is niet fout gekozen. Met een breedte van amper 40 cm groot steekt het enorm af tegen de doorsnee soundbar die even lang is de tv breed. Toch belooft het 320 watt aan vermogen.

De B1 Nano Cinema Speaker is deel van de Philips Fidelio-familie, een etiket dat gereserveerd wordt voor de meer premiumtoestellen van het merk. Met een prijs van 499 euro situeert het zich in de middenklasse.

Het opmerkelijkste aan de B1 is hoeveel technologie Philips (lees: Gibson Innovations) in het apparaatje van 40 cm breed en 5,8 cm hoog stopte. Met die afmetingen is de Fidelio-soundbar nog kleiner dan de al zeer compacte SoundTouch 120 van Bose.

Om toch de kamer te kunnen vullen vanuit de kleine soundbar, maakt Philips gebruik van Microbeam-technologie. Vier kleine speakers sturen heel gericht geluid naar buiten, onder meer dankzij waveguides die hoge frequenties sturen, waardoor toch een breder geluidsveld gecreëerd wordt.

Een grote maar platte subwoofer zorgt voor de nodige ondersteuning. Door zijn dunne vorm kan de sub zowel onder als achter een sofa worden geplaatst. In totaal komt Philips uit op 320 watt vermogen.

De Fidelio B1 sluit je met HDMI aan je televisie, maar je kunt ook draadloos streamen vanaf een smartphone of tablet via Bluetooth. Zowel aptX- als AAC-codecs worden ondersteund, zodat je zowel uit iPhones als betere Android-apparaten een degelijke geluidskwaliteit krijgt.

Helaas is het wel nog wat wachten op de B1. Pas tegen september - zei iemand "IFA" - komt hij op de markt, voor 499 euro.