In de tweede week van december stond de Amsterdamse RAI in het teken van de Masters of LXRY, de voormalige Miljonair Fair. Je vindt er de nieuwe modellen van Audi, Porsche en Mercedes-Benz, designjurken van Donna Karen en Vera Wang, sieraden van Gassan Diamonds, en zelfs luxe jachten. Wij gingen er heen voor een 'thuisbios' - van een kwart miljoen euro. 

In deze hoofdstedelijke setting vol decadentie is namelijk ook ruimte voor een top of the line home cinema-ervaring, custom ontworpen en gebouwd door de experts van CinemaDream uit Buren en importeur Audiac, in de Benelux verdeler van JBL Synthesis. "Het creëren van de ultieme film- of concertbeleving is een kunst," weet Volkan Bugday van CinemaDream. "Een magische spanning die u grijpt vanaf de eerste seconde. Het uitgebalanceerde samenspel tussen geluid, beeld en ruimte doen u vergeten waar u bent en maken u deel van de ervaring. Welkom in de ultieme privé bioscoop!"

Home Cinema Dream
In het exorbitante mekka voor de grote portemonnee vinden we een bescheiden zwart blok met de woorden 'Real Home Cinema' op de wand. Goed, het monster dat in deze in vier dagen gebouwde, vier-en-half-duizend kilo wegende thuisbioskolos schuilt, is net zo goed voor de grote portemonnee. Als een bezoeker een dezer dagen, overtuigd door de prestaties hier, besluit tot volledige aanschaf van al het gepresenteerde, mag hij of zij een cheque in de omgeving van een kwart miljoen euro uitschrijven. En tóch voelt een fijne 'AV-stand' op deze beurs veel meer als thuiskomen dan het motorjacht dat een paar meter verder opgesteld staat, of het 'parkeerterrein' met Morgans en Bentleys aan de overkant. Vooral als we zoals altijd hartelijk door Michael Huigen van Audiac ontvangen worden.

JBL Synthesis
"Het Amerikaanse JBL Synthesis heeft al zijn ervaring in het bouwen van geluidssystemen voor professionele bioscopen samengevoegd in een serie home-cinemasystemen voor de meest veeleisende liefhebber." Voor wie het niet weet, JBL Professional vind je in zo'n 75 procent van alle THX-gecertificeerde publieke bioscopen (maar ook op festivals en bij concerten), en JBL Synthesis is er een directe afgeleide van voor de thuismarkt. De opstelling hier telt niet minder dan zeventien luidsprekers; drie frontluidsprekers (verwerkt achter het projectiescherm), zes surroundspeakers (twee aan iedere zijde, twee achterin) en vier 18″ subwoofers vormen samen een systeem dat het niveau van de beste (publieke) bioscopen overstijgt. De oplettende lezer telt er dan dertien, want in het plafond vind je tot slot nog eens vier luidsprekers. "Geen Auro, maar wel voor het volledig 'dichtmaken' van het geluid." Een bioscoop die nergens onder hoeft te doen voor de publieke variant dus. 

Ook de elektronica achter de schermen is van JBL Synthesis, in samenwerking met Datasat Digital en Kaleidescape. Akoestiekoplossingen in de vorm van absorptie en diffusie zijn er van CinemaDream, de projector is een Sony (de VPL-VW520), het scherm van Screen Excellence.