Dat er veel aandacht is voor de Sennheiser Orpheus heeft misschien minder te maken met de techniek, dan met het prijskaartje van 55.000 euro. Toch zijn er nu al reeds een vijftal exemplaren besteld in de Benelux. Dat kregen we te horen in de marge van een luistersessie met de exclusieve koptelefoon op het kantoor van Sennheiser.

De Orpheus is echt een unieke koptelefoon. Sowieso zijn er niet veel hoofdtelefoons met prijskaartjes die je eerder associeert met een goed uitgeruste BMW 5-berline. In tegenstelling tot pakweg luidsprekers – waar je voor heel exclusieve modellen meer dan 100.000 euro kan betalen – is het koptelefoon-wereldje doorgaans toch wat meer toegankelijk. De als high-end omschreven Sennheiser HD800 kost bijvoorbeeld ergens rond 1.100 euro.

Maar voor de nuchtere ingenieurs van Sennheiser is de Orpheus een soort ultieme statement, een wat-als-alles-mag-product. “We zijn er tien jaar geleden over beginnen spreken, de ontwikkeling gebeurde vooral in de voorbije drie jaar”, legt Europese PR-manager Ann Vermont uit.

Technisch is de Orpheus heel, héél bijzonder. De elektrostatische hoofdtelefoon komt met een geautomatiseerde presentatiedoos, gekoppeld aan een buizenversterker die op zijn beurt verpakt is in Carrera-marmer. Dat materiaal is heel trillingvrij en niet toevallig heel exclusief. In tegenstelling tot bijvoorbeeld elektrostatische hoofdtelefoons van Stax wordt er naar de Orpheus geen hoogspanningssignaal gestuurd. In de hooftelefoon zelf zit nog een eindtrap geïntegreerd.