Toon alles (4)
Eric  Beeckmans

Plaatsing

Zo moeilijk kan het toch niet zijn om een projector met de grootte van een uit de kluiten gewassen schoendoos een plaatsje te geven? Neen, maar je moet met heel wat factoren rekening houden en dat maakt het lastig. In de eerste plaats moet je ruimte voorzien voor een scherm. En vermits we net mikken op grote beelden is dat behoorlijk wat.

Voor 100 inch beelddiagonaal heb je minimaal een oppervlak van 221 x 125 cm nodig. De meeste schermen hebben bovendien een zwarte rand van 5 cm en doe er bovenaan nog 15 cm bij voor de bevestiging. Je hebt dus al snel 231 x 150 cm nodig.

Door te werken met een oprolbaar scherm, waarvan de cassette eventueel in een vals plafond is ingebouwd, vermijd je dat het scherm een prominent wit vlak in de kamer is. Dat is ideaal als je wil projecteren in de woonkamer. Projecteren op een witte muur kan, maar die moet je dan wel smetteloos vrij houden.

Omdat projectoren niet kunnen optornen tegen zonlicht zorg je er best voor dat er geen licht rechtstreeks op het projectorscherm valt. Minstens gedeeltelijke verduistering is vereist. Volledige verduistering versterkt het cinemagevoel.

En dan is er nog de plaatsing van de projector zelf. Die wordt bepaald door je schermgrootte en de throw-ratio van de lens.

De throw-ratio is de verhouding tussen de schermbreedte en de afstand van de lens tot het scherm. Een throw-ratio van 2 wil bijvoorbeeld zeggen dat de projector op twee schermbreedtes afstand van het scherm moet staan. Dankzij een zoomlens wordt de throw-ratio een bereik en kan je de projector dichter bij of verder van het scherm plaatsen.

De meeste projectoren dienen ook pal in het midden van het scherm te staan. Is dat niet mogelijk en moet je de projector hoger of lager, of links of rechts van het centrum plaatsen dan moet je het beeld verplaatsen met lensshift.

Verticale lensshift is meestal ruim mogelijk, maar horizontaal zijn de mogelijkheden veelal beperkter.

Hou er ook rekening mee dat je wel een beetje in beide richtingen kan shiften, maar nooit maximaal in beiden. De projector in de hoek van het scherm plaatsen is daardoor onmogelijk. Meet je gewenste opstelling goed op en kijk de handleiding van de projector na om te zien of je de gewenste plaatsing kan realiseren. 

gerelateerde items