Toon alles (4)
Eric  Beeckmans

Geluid

Een projector staat enkel in voor beeld. Er zijn projectoren met ingebouwde luidsprekers, maar die beschouw je beter als een noodoplossing. Een specifieke geluidsoplossing is echt een noodzaak. Bovendien ga je bij projectie voor maximale impact, en bij film wil dat zeggen 5.1 of zelfs 7.1 surround. In tegenstelling tot bij een televisie beschouwen we dat zeker niet als luxe.

Kies ook voor een audio-oplossing die klank levert passend bij het reuzenbeeld. Het is een enorme teleurstelling als je op het scherm een levensgrote Godzilla Tokio ziet verpletteren, terwijl je enkel het geluid hoort van een kleuter die zijn legoconstructie plat gooit.

De ideale oplossing is een AV-receiver en een goede set luidsprekers. De center-luidspreker zorgt voor alle dialogen. Plaats die onder het scherm, nooit er boven. Je kan hem ook achter het scherm plaatsen, op voorwaarde dat je voor akoestisch transparant schermdoek kiest.

Surround-speakers mogen niet al te ver achter je staan, ideaal staan ze eerder links en rechts naast en zeer licht achter de zitplaatsen. Kies je voor een 7.1-set dan horen de rear-surround speakers wel echt achter de zitplaatsen thuis.

Een goede opstelling vereist dus wel wat ruimte. Een volledige set luidsprekers is ook geen evidentie in de woonkamer, maar vormt minder een probleem in een specifieke Home Theater-kamer.

Een mogelijk alternatief, als je een opvallende set luidsprekers niet ziet zitten, is een goed gekozen soundbar. Liefst eentje dat potige klank kan leveren en dienst doet als HDMI-switch. Dat laatste is erg belangrijk want je moet alle bronnen op je soundbar aansluiten. Denk dan bijvoorbeeld aan de Loewe Sound Projector (lees hier de recensie), de Yamaha YSP-5100 of de Philips Fidelio HTL9100 (lees hier de recensie).

gerelateerde items