Met Yelo kan je TV-kijken op je iPad, Android-telefoon of pc. Hoe krijgt Telenet het kabelsignaal bij al die toestellen? We zochten het uit.Waar komt het beeld vandaan?

Je kan met Telenets nieuwe dienst Yelo live naar televisiezenders kijken en je kan films op aanvraag op het scherm toeveren. Die twee dingen worden op een andere manier aangeleverd.

Van de films bewaart Telenet een versie die geoptimaliseerd is voor elk platform. Er is bijvoorbeeld een geoptimaliseerde versie voor de iPad met een resolutie op maat van dat toestel. Er is ook een versie voor de iPhone die veel kleiner is en dus minder bandbreedte vreet. De derde versie is voor de pc bestemd en werkt met Flash, in tegenstelling tot de films voor de Apple-toestellen.

Telenet stuurt automatisch de juiste versie naar het bijpassende apparaat en biedt op die manier de best mogelijke kwaliteit op elk toestel aan de laagste bandbreedtevereisten.


En televisie?

Televisie kun je niet zomaar ergens in verschillende versies op een server parkeren. Daarom takt Telenet elk televisiestation meteen af als het signaal bij hen binnenkomt en stuurt dat naar transcoders bij hen in huis.

De transcoders gaan meteen aan de slag met de beeldsignalen van de televisiestations en maken er verschillende versies van voor elk toestel. Dat proces kost wat meer tijd en zal er dus voor zorgen dat televiesiezenders via Yelo lichtjes achterlopen op de gewone digitale tv van Telenet. Zenders zullen ook iets meer tijd nodig hebben om op te starten.


Kan je de films dan digitaal opslaan op je pc?

Neen, dat kan niet. Volgens Kevin Van der Straeten, de Online TV manager bij Telenet, gebruikt Yelo een stevige beveiliging. “Beveiligingsstandaarden die in Hollywood aanbevolen worden”, zegt hij, “het is onmogelijk om de stream op te slaan.”

De enige manier om films op te slaan op je pc is dus via software die schermafbeelding na schermafbeelding opslaat, een hele film lang. Maar dat geeft dan weer veel kwaliteitsverlies. En natuurlijk is er nog steeds de Digicorder.