Jibbe Van Oost

Heb ik software nodig?
Op je Apple-toestel heb je een applicatie nodig. Deze wordt om middernacht tussen 17 en 18 december online gezet. Met de app kan je een tv-kalender raadplegen die twee weken in de toekomst kijkt. Je kan ook live naar televisiezenders kijken en je kan een beperkte selectie films opvragen.

Op de pc heb je een internetbrowser en Flash nodig. En geduld, want de pc-versie komt er pas in 2011 aan. Verder zal je met de pc-versie net hetzelfde kunnen doen.


En waarom wacht Telenet met de pc-versie?

Eén antwoord: capaciteit. Telenet vreest dat het systeem zal kraken onder de extreme belasting als alles in één keer gelanceerd wordt. Vandaar dat ze van start gaan met de iPhone en de iPad.

Tegen Nieuwjaar hoopt Telenet te kunnen inschatten hoe groot de vraag is en hoopt het klaar te zijn om die vraag op te vangen.


Hoeveel bandbreedte verbruikt een film?

Dat hangt helemaal af van je toestel. Het verbruik van een iPhone en een iPad wisselt tussen de 0,7 Mbit per seconde en 1 Mbit per seconde. Een pc vreet 1,3 Mbit per seconde. Met het duurste abonnement van Telenet kan je dus meer streams openen dan dat je toestellen hebt.

Met het goedkoopste abonnement zit je met drie pc’s aan de theoretische limiet van je verbinding. Al zal je bij die abonnementsformules eerder tegen de downloadlimiet aanlopen, na enkele uren film.


Hoe beperkt Telenet Yelo tot enkel zijn klanten?

De reden waarom Telenet deze dienst beperkt tot Telenetklanten vindt zijn oorsprong in de auteursrechten. Afspraken met de tv-zenders bepalen dat Telenet enkel digitale tv mag aanbieden op iPad, iPod, Android en pc aan zijn eigen klanten die ook via hen tv kijken.

De applicaties moeten daarom kunnen nagaan of je Telenetklant bent. Dat is vrij simpel, omdat je moet inloggen met je Telenetgegevens. Maar je moet ook op het Telenetnetwerk zitten. De applicatie waarmee je tv kijkt, controleert dus wel degelijk of je wel via Telenet surft.

2/2
gerelateerde items