De Franse streamingdienst Qobuz kwam officieel reeds in december naar de Benelux. Maar de bijhorende winkel met hoge resolutie-audio zal pas in april in onze regio beschikbaar zijn.

Qobuz is op vele vlakken een buitenbeen onder de muziekdiensten. Het is op dit moment de enige die muziek streamt aan cd-kwaliteit (via FLAC's), waar de concurrentie lossy formaten als AAC, MP3 of Ogg Vorbis gebruikt. En dat met een catalogus die zeker niet klein te noemen is. "We kunnen dit omdat we van de meet af muziek lossless op onze servers hebben bijgehouden", zegt Qobuz-president Yves Riesel in een interview met FWD.

Eveneens uniek is dat Qobuz verschillende streamingopties aanbiedt, gaande van een abonnement voor het streaming van MP3's aan 320 kbit/s tot eentje met FLAC's. Maar er is ook een toegewijd abonnement voor liefhebbers van klassieke muziek, in lossless kwaliteit maar goedkoper dan het volledige FLAC-abonnement. 

Qobuz zet ook sterk in op een aanwezigheid bij audio-apparatuur, een piste die onder andere ook Spotify bewandeldt. Een deal met Sonos zorgt dat de dienst als enige FLAC's streamt naar de multiroomspelers van dat merk.  Als introductie-aanbod kunnen Sonos-eigenaars de dienst drie maanden gratis uitproberen. Naast Sonos heeft Qobuz ook samenwerkingen met Harman-Kardon en Loewe.