Het nieuwe vlaggenschip van HTC, vroeger gekend onder codenaam M7, gaat de naam HTC One dragen. Naar onze mening niet de meest briljante naam, omdat alle voorgaande modellen ook als voorvoegsel One meekregen. Benieuwd hoeveel verwarring er wordt gezaaid. Een nieuw topmodel, daar horen straffe specificaties bij.

 • Android 4.1 en HTC Sense 5.0
 • HTC Ultrapixel, f2.0, Sensor 1/3"
 • 9 mm unibody metal body
 • 4,7" Full HD 1080p, 468 PPI
 • Gorilla Glass 2
 • Qualcomm Snapdragon 600 Quadcore 1,7 GHz
 • 2 GB RAM
 • 32 GB opslag, 25 GB gratis Dropbox
 • 2.300 mAh batterijcapaciteit
 • 4G LTE, 3G
 • NFC

Indrukwekkende cijfers, maar HTC heeft er met geen woord over gerept. Tijdens de presentatie vinden we geen enkele verwijzing naar deze hardware specificaties, met uitzondering van de ultrapixelcamera. Bij HTC gaat het vooral om de software, en daar komt HTC Sense naar voor.

Sense 5.0

De drie grote sleutelwoorden bij het nieuwe Sense, versie 5.0, zijn: BlinkFeed, BoomSound en Zoë. Blinkfeed moet ervoor zorgen dat je op je homescreen direct al het nieuws kan zien waarvan je graag op de hoogte wordt gehouden. Een tik op een van deze tegels geeft je meer informatie. Bekijk het als een soort van Flipboard, maar dan vastgepind op je homescreen. Het ziet er handig uit, maar een langere gebruikstest moet doen blijken of het ook goed werkt.

HTC One

De opvallende noemer BoomSound betekent gewoon dat het geluid van deze telefoon goed zit. Een korte test in een geluidsdichte ruimte toont dat het volume goed zit en de ruimte best goed vult, maar er is nog steeds een totaal gebrek aan lage tonen. Een korte vergelijking met de Samsung Galaxy Note II toont zelfs amper verschil in geluidskwaliteit. Veel bla maar weinig Boom dus. De twee luidsprekerzones aan de voorkant van het toestel zorgen wel voor een aangenaam stereogeluid en focussen het geluid rechtstreeks naar jou. Een grote stap voorwaarts vergeleken met andere toestellen waarvan een luidspreker achteraan het werk moet doen.

De meest interessante functie naar onze mening is Zoë. Met deze specifieke camerafunctie neem je in feite geen foto maar een kort filmpje van een drietal seconden. Daaruit kies je de foto die het best is gelukt, en je bent klaar. Dat korte filmpje wordt wel in je gallerij getoond, waardoor je foto's een stuk dynamischer ogen. Je moet Zoë wel manueel inschakelen wanneer je een foto neemt. Je zou je kunnen afvragen waarom dit nodig is, maar Zoë maakt ook automatisch filmpjes van je dag of week als je genoeg foto's hebt genomen. Dat lijkt knullig, maar het resultaat is verrassend leuk. Je hoeft trouwens helemaal niets te monteren, Zoë doet alles voor je. Voeg daarna extra filters toe en een leuk muziekje, en je hebt een leuk filmpje om online te delen.