Mobile

HTC heeft nieuwe en verrassende toptelefoon

Het nieuwe vlaggenschip van HTC, vroeger gekend onder codenaam M7, gaat de naam HTC One dragen. Naar onze mening niet de meest briljante naam, omdat alle voorgaande modellen ook als voorvoegsel One meekregen. Benieuwd hoeveel verwarring er wordt gezaaid. Een nieuw topmodel, daar horen straffe specificaties bij.

  • Android 4.1 en HTC Sense 5.0
  • HTC Ultrapixel, f2.0, Sensor 1/3″
  • 9 mm unibody metal body
  • 4,7″ Full HD 1080p, 468 PPI
  • Gorilla Glass 2
  • Qualcomm Snapdragon 600 Quadcore 1,7 GHz
  • 2 GB RAM
  • 32 GB opslag, 25 GB gratis Dropbox
  • 2.300 mAh batterijcapaciteit
  • 4G LTE, 3G
  • NFC

Indrukwekkende cijfers, maar HTC heeft er met geen woord over gerept. Tijdens de presentatie vinden we geen enkele verwijzing naar deze hardware specificaties, met uitzondering van de ultrapixelcamera. Bij HTC gaat het vooral om de software, en daar komt HTC Sense naar voor.

Sense 5.0

De drie grote sleutelwoorden bij het nieuwe Sense, versie 5.0, zijn: BlinkFeed, BoomSound en Zoë. Blinkfeed moet ervoor zorgen dat je op je homescreen direct al het nieuws kan zien waarvan je graag op de hoogte wordt gehouden. Een tik op een van deze tegels geeft je meer informatie. Bekijk het als een soort van Flipboard, maar dan vastgepind op je homescreen. Het ziet er handig uit, maar een langere gebruikstest moet doen blijken of het ook goed werkt.


HTC One

De opvallende noemer BoomSound betekent gewoon dat het geluid van deze telefoon goed zit. Een korte test in een geluidsdichte ruimte toont dat het volume goed zit en de ruimte best goed vult, maar er is nog steeds een totaal gebrek aan lage tonen. Een korte vergelijking met de Samsung Galaxy Note II toont zelfs amper verschil in geluidskwaliteit. Veel bla maar weinig Boom dus. De twee luidsprekerzones aan de voorkant van het toestel zorgen wel voor een aangenaam stereogeluid en focussen het geluid rechtstreeks naar jou. Een grote stap voorwaarts vergeleken met andere toestellen waarvan een luidspreker achteraan het werk moet doen.

De meest interessante functie naar onze mening is Zoë. Met deze specifieke camerafunctie neem je in feite geen foto maar een kort filmpje van een drietal seconden. Daaruit kies je de foto die het best is gelukt, en je bent klaar. Dat korte filmpje wordt wel in je gallerij getoond, waardoor je foto’s een stuk dynamischer ogen. Je moet Zoë wel manueel inschakelen wanneer je een foto neemt. Je zou je kunnen afvragen waarom dit nodig is, maar Zoë maakt ook automatisch filmpjes van je dag of week als je genoeg foto’s hebt genomen. Dat lijkt knullig, maar het resultaat is verrassend leuk. Je hoeft trouwens helemaal niets te monteren, Zoë doet alles voor je. Voeg daarna extra filters toe en een leuk muziekje, en je hebt een leuk filmpje om online te delen.

,

Verrassende IR-sensor

HTC pronkt met hun One vooral met de term Ultrapixel. Ze vinden de race van megapixels niet interessant, en investeren daarom in een grotere beeldsensor die 300 keer meer licht zou moeten opnemen dan een klassieke mobiele camerasensor. Het resultaat ziet er veelbelovend uit, maar een test in ons lab zal later voor meer duidelijkheid moeten zorgen. Daarnaast is de camerachip ook in staat om ghostless HDR te verzorgen, net als HDR video’s. Een krachtig beestje dus, maar er wordt met geen woord gerept over het aantal megapixels.


HTC One Sense TV

De grootste verrassing vinden we in de geïntegreerde IR-zender bovenaan het toestel. De aan/uit-knop bovenaan is doorzichtig zwart gekleurd, waarachter een IR-led zijn werk doet. Met het meegeleverde HTC Sense TV kan je handig je televisie, decoder of versterker bedienen. Een leuke extra die we op geen enkele smartphone hebben gezien tot nu toe. Daarnaast past de IR-bediening perfect in combinatie met de inmiddels beschikbare HTC Media Link HD. Hiermee kan je handig je filmpjes van je smartphone op je televisie bekijken. Via DLNA rechtstreeks naar je televisie streamen zonder Media Link lukt niet omwille van de zwakke auteursrechtenversleuteling die de DLNA-standaard met zich draagt.

Premium feel

Sense 5.0 ziet er veelbelovend uit en loopt heel vlot. De keuze om maar negen pictogrammen per paneel te tonen lijkt me wat weinig als je veel apps op je telefoon hebt, maar een verdiepende test binnenkort moet daar uitsluitsel over geven. Het ziet er in elk geval fris uit, net wat HTC nodig had om in Sense nieuw leven te blazen.

De HTC One ziet er bijzonder strak uit. Van zodra je het toestel vastneemt, heb je direct het gevoel dat je iets “premium” vast hebt. Het toestel voelt solide aan en de gewichtsverdeling is prima. Het valt wel af te wachten in hoeverre de aluminium behuizing krasvast is. Opvallend is het uitzicht als je het toestel vooraan bekijkt. Bekijk de iPhone 5 en de Blackberry Z10, en je snapt wat we bedoelen. Ze zien er alledrie opvallend gelijk uit. Pas van zodra je de achterkant bekijkt, is het verschil duidelijk. Leuk detail: HTC heeft het voor elkaar gekregen om een antenne te plaatsen binnen een volledig metalen behuizing. Er is dus nergens nog een plastic band nodig, zoals je bij de andere aluminium smartphones terugvindt. Dat en het gebrek aan luidsprekers achteraan zorgt voor een behoorlijk strak achterwerk.


HTC One

Beschikbaarheid

De HTC One komt in de tweede helft van maart naar België en Nederland en draagt een advies verkoopprijs van 699 euro. Hij is verkrijgbaar in zwart en zilver, telkens met 32 GB opslagcapaciteit. Er bestaat ook een 64 GB-versie van de HTC One, maar die komt niet naar België en Nederland.

Een uitgebreide test leest u binnenkort hier op FWD.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.